Další radary budou hlídat rychlost

Hlavní město koupilo dvacet radarů na měření rychlosti. Tři směřují do rizikových míst na Prahu 6. „Jde o místa, kde hlavní příčinou tragických nehod je nepřiměřená rychlost,“ uvedl náměstek primátora Rudolf Blažek.

Na Bělohorské a Evropské třídě budou instalovány radary, které měří poměrovou rychlost. Systém zaznamená registrační značku auta při vjezdu a výjezdu z měřeného úseku vyhodnotí průměrnou rychlost. Údaje ze zařízení bude zpracovávat městská policie. „Změna legislativy od 1. července umožňuje městské policii dohlížet na dodržování povolené rychlosti a strážníci budou oprávněni postihovat řidiče za její překročení,“ připomněl náměstek Blažek. Městská police bude data stahovat a dále vyhodnocovat a zpracovávat. Pokuty ukládané řidičům za přestupky budou odevzdávány do rozpočtu města. „Zatím máme k dispozici jeden radar instalovaný v autě,“ sdělil ředitel strážníků Richter s tím, že na další radary teprve čekají.

Další radar umožňující tzv. bodové měření na viditelném stanovišti bude od srpna v Podbabské ulici u ulice Pod Paťankou. Radar zaznamená fotografii auta porušujícího stanovenou rychlost včetně registrační značky.

Kde mají být umístěny nové radary: