Dejvické El Niňo kraluje v Česku

Řeklo by se všední příběh. Byli dva a padli si do oka. A bylo z toho děťátko: El Niňo. To mrně se mělo čile k světu. Brzy sluplo všecko, na co mělo apetit a po čem lze v Českých zemích ještě sáhnout.

Nechme pohádky. Náš příběh se opravdu udál, a to před pěti lety, kdy se oddíly stolního tenisu Stavební fakulty a stadionu Kotlářka dohodly, že to dají dohromady. Stavaři přinesli věnem čerstvou ligovou příslušnost a SK Kotlářka solidní základnu dejvické mládeže. Ani takové věno by nestačilo, kdyby ses nenašel hodný kmotříček, který by na cestu přisvítil. Stavař Zbyněk Špaček, sám aktivní hráč, dodal novorozenci kromě exotického jména i nezbytné vrcholové zázemí.

Pak už to šlo samo. Z 10. místa páté, pak třetí, druhé a v posledních dvou letech opakovaně titul Mistrů republiky. V družstvech i v jednotlivcích. Letos usilují o vítězství v extralize hned tři družstva Stavební fakulty SKK El Niňo a mají dobře nakročeno.

V mládeži je situace obdobná. V minulých sezónách se stali mistry republiky i starší žáci a Tomáš Tregler zvítězil přesvědčivě třikrát za sebou. Spolu s Michalem Zatřepálkem a Michalem Hájkem a s oddílovým trenérem Michalem Plachým pak získali na mistrovství Evropy kadetů stříbro. Také trenérské obsazení klubu je hvězdné. Reprezentační trenéři Pavel Špaček a Josef Plachý, dále dlouholetý československý reprezentant Jindřich Panský.

Česká tvrz se zdá dobyta, ale nezkrotné El Niňo vyráží na spanilé jízdy i do zahraničí. Champions League, Superliga, Pohár ETTU, ME, MS – a úspěšně.Senzační výsledek došel nedávno z Budapešti, kde ve čtvrtfinále superligy zdolalo El Niňo překvapivě budapešťský BVSC a postoupilo do semifinále této prestižní evropské profesionální soutěže. V něm se utkalo s několikanásobným vítězem SVS Niederosteraich. První kolo skončilo senzačně remízou. Ve druhém utkání v hale dejvického stadionu na Kotlářce rozhodly pouze dva míčky o těsné porážce našeho mistra. Byla to bitva a vrcholový stolní tenis se představil jako nádherná podívaná.

Pokud si dejvický oddíl získá ještě stálé divácké zázemí, další úspěchy se dostaví samy. Jestliže se podaří ve spolupráci s ČVUT vybudovat i druhou hernu v ulici Pod Juliskou, mohla by si i veřejnost přijít na své. V každém případě nejlepší stolní tenis v Česku se hraje u nás, v Dejvicích.

Zdeněk Valášek