Dejvickou třídou se nesly árie

Takový koncert Dejvická ještě nezažila. Není věhlasnou koncertní síní, pouhou ulicí, a přesto se tu nesl krásný hlas první dámy české operní scény. Eva Urbanová, kterou provázel orchestr Národního divadla, rozezněla ulici árií „Bohové věční…“ ze Smetanovy Libuše. Jedinečný zážitek si nenechaly ujít stovky diváků.

 

 

Takový koncert Dejvická ještě nezažila. Není věhlasnou koncertní síní, pouhou ulicí, a přesto se tu nesl krásný hlas první dámy české operní scény. Eva Urbanová, kterou provázel orchestr Národního divadla, rozezněla ulici árií „Bohové věční…“ ze Smetanovy Libuše. Jedinečný zážitek si nenechaly ujít stovky diváků.

Nejen Urbanová, ale další sólisté z Národního, například Vratislav Kříž, Aleš Briscein a Yvona Škvárová přijali pozvání na slavnostní představení, které zorganizovala městská část v den státního svátku. „Dříve přenášela v květnu Libuši z Národního divadla televize. Nyní jsme pozvali umělce k nám, abychom zažili aspoň část toho, co večer odehrává na divadelní scéně,“ řekl starosta Tomáš Chalupa, od kterého vzešel tento nápad. Díky paní Nachtigallové a Divišové, které budou po loňském úspěchu i letos organizovat představení Prodané nevěsty v Divoké Šárce, se jej povedlo dovést do konce.

Výjimečný koncert jemnými tóny doplnila světoznámá harfenistka Kateřina Englichová Fantazií na Smetanovu Vltavu. Přestože se v jednu chvíli zdvihl vítr a hrozivě zahřmělo, árií Ježibaby „Čury, mury, fuk…“ z Dvořákovy Rusalky jej Yvona Škvárová takřka magicky zahnala pryč. Všichni zpěváci se společně se starostou sešli v závěru na podiu s „přípitkem“ z Verdiho La traviaty.

Koncert, který městská část lidem nabídla v rámci dvoudenní akce Dejvická 006, měl velký ohlas. Ještě předtím, něž orchestr a umělci odjeli na zkoušku před večerním vystoupením, si lidé chodili pro autogramy. „Je to zážitek. Všude jsou koncerty jen pro mladé, samí Superstar, konečně je něco pro všechny,“ myslí si jedna z návštěvnic. „Přijeli jsme z bruslení na Ladronce, zajímalo nás to, přestože vážnou hudbu neposloucháme,“ řekla mladá dvojice.

Slavnostní vystoupení však bylo pouze třešničkou na dortu. Městská část vsadila na pestrý program, a proto se během dvou dnů na podiu uprostřed Dejvické vystřídaly skupiny Rangers, 100 stupňů, zpěvačka Anna K. a s nimi různé žánry od country po rockovou muziku. Vrcholem sobotního podvečera pak bylo vystoupení Čechomoru společně s Lenkou Dusilovou. Příznivci kapely zaplnili náměstí a s muzikanty vytvořili skvělou atmosféru. Nikdo nezůstal na pochybách, že právě Čechomor patří k nejoblíbenějším kapelám.

Akce Dejvická 006, která se uskutečnila druhý květnový víkend a pondělí 8. května, měla nejen sváteční a hudební charakter. V neděli se prostor Dejvické třídy otevřel pro prezentaci ČVUT, které v příštím akademickém roce slaví 300 let od svého založení. Místo aut zabraly ulici stany, ve kterých se studenti jednotlivých fakult pokoušeli zaujmout veskrze laickou veřejnost technickými zajímavostmi. „ČVUT byla odjakživa školou náročnou, ale ne nezajímavou,“ řekl při zahájení rektor Václav Havlíček. „Jsme rádi, že nám městská část dala tuto možnost, jsou to další zkušenosti,“ tvrdili studenti, kteří ve stanech předváděli vlastní vynálezy jako elektrotříkolku, učili děti, jak se vyrábí elektrický výboj a jak reaguje s některými plyny, snímali návštěvníky termokamerou nebo je nechali jezdit malým bagrem. Pro někoho zajímavost, pro jiné nuda. Názory se různily, ale na Dejvické bylo živo. „Žádná profesionální agentura, ale studenti dostali šanci udělat zajímavý program a prosadit se,“ řekl starosta Tomáš Chalupa, podle kterého byla svojí formou tato akce zcela výjimečná. Lidé si užili hlavně doprovodné akce – skákání na gumě nebo zápasy v sumo ringu.

 

Krásná harfenistka Kateřina Englichová oslnila diváky.

 

Studenti předváděli vlastní vynálezy.

 

Zpěvačka Anna K. a po ní Čechomor rozjeli na Dejvické skvělé vystoupení a měli „narváno“. Řada lidí sledovala koncert i z oken.

 

Návštěvníci si užívali doprovodné akce, které připravili studenti ČVUT. Po dva dny byla Dejvická ulice bez aut. Radnice děkuje všem řidičům, kteří auta parkovali jinde.