Deska připomíná hrdinu Josefa Balabána

Státní svátek a připomenutí 61 let od konce 2. světové války se stalo příležitostí pro odhalení pamětní desky legendárnímu odbojáři a hrdinovi Josefu Balabánovi. Uctít památku člena odbojové skupiny Tři králové, která působila v protektorátu v letech 1939 až 1942, přišly do Studentské ulice naproti hotelu Diplomat na dvě stovky lidí.

Slavnostního obřadu se vedle politiků, představitelů armády a obce legionářů zúčastnil i Balabánův prasynovec Miloš.

Desku, kterou odhalil starosta Tomáš Chalupa, nechala radnice umístit v místech, kde Balabána zatklo v dubnu 1941 gestapo. Postřeleného jej dopravili do vězení na Pankráci a ještě týž rok byl odsouzen a popraven.

Podplukovník Josef Balabán, spolu s kapitánem Václavem Morávkem a majorem Josefem Mašínem tvořili zpravodajskou skupinu, napojenou na ilegální organizaci Obrana národa, která vešla do historie československého odboje proti fašismu jako skupina „Tří králů“. Proslavili statečnými akcemi proti jednotkám SS na území protektorátu i v samotné německé říši.

Starosta Chalupa během projevu zmínil obrovskou Balabánovu statečnost, s jakou odolával krutému mučení, a přesto jej gestapo nedonutilo mluvit. Zároveň připomněl, jak důležité je chránit svobodu, za kterou lidé jako Balabán položili život. Přítomní během shromáždění minutou ticha uctili památku generála Františka Peřiny, který skonal dva dny před výročím 8. května.