Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Nařídil jste policii, aby prováděla pravidelné razie v hospodách zaměřené na kontrolu podávání alkoholu dětem. Co vás k tomu vede? Jaké efekty očekáváte? Není to trochu „hurá akce“? Dejvická v květnu ožila hudbou, stany technické univerzity a atrakcemi. Některé reakce na internetu hovoří i o tom, že cílem bylo jen Vaše zviditelnění….

Nařídil jste policii, aby prováděla pravidelné razie v hospodách zaměřené na kontrolu podávání alkoholu dětem. Co vás k tomu vede?

Mé rozhodnutí vychází z narůstající vlny stížností, či lépe řečeno nářků, které zejména v poslední době slyším od rodičů, od zastupitelů a také ze škol. A co je vůbec nejhorší, nikoli ze středních, ale také základních. Nemá cenu si nalhávat, že když nám bylo sedmnáct, tak jsme nezkoušeli přemluvit kamarády a dát si pivo. Jedna věc je ale zkusit, z hlouposti, z frajeřiny, a druhá být pravidelným štamgastem. Něco takového je velmi nebezpečné a hlavně je to proti právnímu řádu naší země. A i od toho je radnice a její starosta, aby se snažili konat ve prospěch práva.

Jaké efekty očekáváte? Není to trochu „hurá akce“?

Cílem v žádném případě není mít seznam pokut a dětí, které policie nachytá. Osobně bych byl nejšťastnější, kdyby razie skončila a nenašel by se žádný mladistvý s alkoholem v krvi. Také to není akce typu Kryštof – tedy pozvat novináře, ukázat, jací jsme kabrňáci, a pak zase nic nedělat. Nařídil jsem policii, aby to byla akce pravidelná, opakující se v intervalu několika dní, a to až do konce června. Pak bude možné věc hodnotit a rozhodnout, jak dál. Když nic jiného, aspoň má mít roli zvednutého ukazováčku pro všechny hostinské.

Dejvická v květnu ožila hudbou, stany technické univerzity a atrakcemi. Některé reakce na internetu hovoří i o tom, že cílem bylo jen Vaše zviditelnění….

Za dobu, co jsem na radnici, jsem si už zvykl na to, že se nezavděčíte všem. Pro mne je důležité, jestli lidi přijdou, jestli se baví a třeba jim to udělá radost. Víte, kolik lidí díky téhle akci mělo možnost vidět hvězdy českého operního nebe, které by jinak neviděli, nebo třeba Čechomor či Rangers? 8. květen je mimořádně důležitý den pro paměť našeho národa, tak proč neslavit. Podívejte se, co se ten den děje třeba v Paříži! Proto přece mají města náměstí, promenády, aby se v nich žilo. Nechci, aby Praha 6 byla mrtvá čtvrť, kde se žije za dveřmi bytů a domů, a ulicemi se jen rychle proběhne. Praha 6 je překrásné místo, které si zaslouží, aby bylo nejen čisté, bezpečné a spořádané, ale také rozkvetlé a hlavně živé!