Cestovní doklady budou mít od září čipy

náhled souboruCestovní pasy budou od 1. září jiné. Jejich vydávání se bude řídit novelizovaným zákonem č. 126/2006, který přinese řadu změn. Cestovní pasy budou obsahovat biometrické údaje a budou dražší. Do pasů se nebudou zapisovat děti, ty budou muset mít vlastní průkaz. Navíc vám jinde než v místě trvalého bydliště cestovní doklad nevydají.

„Vzhledem ke změně systému bude možné od 22. 8. do 31. 8. požádat pouze o zřízení rychlého pasu, který má platnost jeden rok. Žádosti o normální cestovní pas se v tomto termínu nevyřizují po celé republice,“ upozorňuje občany vedoucí odboru Jana Janoutová.

Až do poloviny srpna si lidé mohou žádat o cestovní doklad podle starých pravidel. S vyplněnou žádostí a fotografií si mohou nechat vystavit doklad za 200 korun. Dětem jakéhokoliv věku jsou vydávány pasy s platností na 5 let. Rodiče si mohou nechat zapsat do pasu děti, kterým je méně než 15 let a s nimi cestovat za hranice.

Biopasy od září

Nové cestovní pasy se od těch stávajících v podstatě neliší, pouze strana s osobními údaji bude místo papíru tvrdá kartička, ve které bude instalovaný čip. V čipu bude zakódovaná podoba, osobní údaje a digitalizovaný podpis držitele. Fotografie na stránce bude jen černobílá. Biometrické prvky mají umožnit přesné ověření totožnosti držitele pasu pomocí čtecího zařízení. Správnost údajů si lidé budou moci zkontrolovat také ve čtecím v kiosku instalovaném na pasovém oddělení. „Je to stejné zařízení, jaké budou mít celníci. Pokud se rozsvítí zelené světlo, údaje jsou v pořádku,“ vysvětluje Janoutová.

Při vyřizování biopasu již lidé nebudou potřebovat žádanku ani fotografii. „Přijdou na oddělení pasů ve Čkalově ulici, v nově instalovaných kabinách je vyfotíme digitálním fotoaparátem, který údaje zpracuje pro čip, a podepíší se na destičku, ze které se podpis naskenuje do pasu,“ říká vedoucí odboru.

Lidé však podle ní musejí počítat s delší čekací dobou. „Zatímco nyní nám vyřízení žádosti trvalo pár minut, nyní počítáme se čtvrt hodinou i více na jednoho žadatele,“ vysvětluje Janoutová.

Za vydání pasu zaplatí lidé více

Pro občany od 15 let bude mít biopas platnost 10 let a správní poplatek za jeho vydání se zvýší na 600 korun. Pro děti od 5 do 15 let se vydává na 5 let a stojí 100 korun. Protože do biopasu již nebude možné zapsat děti, musejí jim rodiče opatřit vlastní doklad. Dětem do 5 let se vydávají cestovní doklady na 1 rok, bez biometrických údajů, a stojí 50 korun. Dítě při cestě do zahraničí potřebuje cestovní doklad i v případě, že se rodiče vydávají do země EU se zeleným občanským průkazem se strojově čitelnými údaji.

Běžná doba pro vystavení nového dokladu je do 30 dnů. Do druhého dne je možné vystavit tzv. rychlý pas. Ten ovšem biometrické údaje nemá a jeho platnost je 1 rok. Jeho cena se od září značně zvýší, u dětí od 5 do 15 let ze 150 korun na tisíc korun a u dospělých z 600 korun na 1500.

Další podstatnou a ulehčující změnou, kterou přinese novelizace zákona, je možnost používat vydaný cestovní pas ještě tři měsíce ode dne uzavření manželství – tedy od změny příjmení.

Staré pasy stále platí

Kdo má starý cestovní doklad měnit jej nemusí. Platí až do vypršení doby na něm uvedené. Ti, kterým platnost vyprší například za rok či dva mohou zvážit, zda si nechají vystavit nový ještě podle současného zákona. To mohou využít například lidé, kteří chtějí mít v dokladu zapsané děti. Vedoucí odboru Janoutová předpokládá, že v současné době by mohly biopasy vyžadovat jen některé státy, jako například USA. Povinnost vydávat biopasy však mají všechny země EU. Další změny v podobě pasů se očekávají až za dva roky, od května 2008 se počítá se zavedením digitálního otisku prstu.

 

Takto bude od září vypadat nové pracoviště pro vydávání cestovních dokladů. Lidé nebudou potřebovat vyplněnou žádost ani fotografii.