Deset sportů na Hanspaulce

Nikdo povolanější, než slavné legendy českého vrcholového sportu, se sešly při slavnostním otevření nového sportovního areálu na Hanspaulce. Fotbalista Josef Masopust, tenista Jan Kodeš nebo hokejista Stanislav Konopásek společně s představiteli městské části, dětmi z místní školy a starostou hanspaulského Sokola přestřihli pásku sportovního komplexu, na který hanspaulští netrpělivě čekali několik let.

 

%%OPENFOTO("/image/200607_02.jpg",1,0,0,0,1)%%

 

Tenis, fotbal, volejbal, basketbal, stolní tenis,… celkem deseti různým sportům na sedmi sportovištích je možné věnovat se v rámci areálu, který vystavěla radnice také z části na pozemcích TJ Sokol mezi ulicemi Fetrovská a Na Hanspaulce. V místech, kde bývalo staré asfaltové hřiště a džungle z roští, jsou dnes dva víceúčelové kurty, hřiště na malou kopanou, atletická dráha s doskočištěm, minigolf, dětské hřiště s provazovou pyramidou a horolezeckou stěnou. Nechybí sociální zázemí včetně sprch a šaten.

Na provoz areálu dohlíží správce, u něhož si lidé mohou nejen zamluvit kurty, ale i zakoupit občerstvení. „Věřím, že se sportovní areál stane přirozeným centrem oddychu i zábavy na Hanspaulce,“ řekl při jeho otevření na konci května starosta Tomáš Chalupa. A to i přesto, že se do areálu bude platit jednorázové vstupné 10 korun. „Jde v podstatě o symbolickou částku, která umožní vstup každému. Děti se na druhou stranu naučí vážit si vynaložených prostředků,“ vysvětluje radní Jan Holický. Výstavba areálu stála dohromady přes 38 milionů korun. Více než deseti miliony se podílel pražský magistrát. „Vstupné se bude ukládat do fondu oprav,“ dodává. Navíc nedaleko na Babě bylo koncem června otevřeno další sportoviště s několika hřišti a skateparkem za celkem 10 milionů a na něm se vstup neplatí.

Na Hanspaulku se také po letech vrací to, co se zde před lety zrodilo – slavná hanspaulská liga v malé kopané. Hřiště totiž splňuje podmínky soutěže a umělá tráva tzv. III. generace umožňuje hrát fotbal v kopačkách. První ligové zápasy se tu začnou hrát již v září.

Hřiště již začali využívat cvičenci místního Sokola a také sousední základní škola. „Vzpomínám si, jak před deseti lety tady kluci chtěli hrát fotbal, ale v dohledu nebyla jediná rovná plocha,“ těší se ze sportoviště ředitelka školy Marie Pojerová, mimo jiné tělocvikářka.

Sportovní areál na Hanspaulce má přesně stanovený provoz. Každý, kdo chce sportovat, se nejprve nahlásí u správce a zaplatí vstupní poplatek. „Pokud si kluci chtějí zakopat nebo hrát floorball a hřiště jsou volná, mohou tam být, jak dlouho chtějí,“ vysvětluje systém správce Radovan Janata. Ten podle něj může sloužit i jako kontrola pro rodiče. „Mohou zavolat a zjistit, zda jejich dítě je skutečně na hřišti nebo zda již odešlo,“ říká. Ve všední dny mají od 8 do 14 hod. děti do 15 let vstup zdarma.

Za pronájem jednotlivých hřišť skupinám se však platí více. Nejdražší bude hřiště na malou kopanou, hodina fotbalu bude stát v létě tři sta korun a v zimě šest set. Radnice totiž počítá s tím, že v zimě bude hřiště zastřešeno vznikne krytá nafukovací hala. Naopak za minigolf, o který je velký zájem, nebo stolní tenis lidé zaplatí dvacet korun za hodinu. Kdo si sportoviště pronajme, má pochopitelně vstup do areálu zdarma. V celém areálu platí zákaz kouření i jízdy na kolech a kolečkových bruslích. Z hygienických důvodů tam nesmějí psi a jiná zvířata.

Nejen za sportem

„Sport a hlavně fotbal už přestane dělat neplechu v rodinách,“ hodnotí s nadsázkou návštěvníci areálu komplexní nabídku. Maminky si dají kávu nebo čaj u bufetu, děti vyběhnou na hřiště a tatínkové mohou sledovat sportovní události na plazmové obrazovce. První a vlastně nejtěžší zatěžkávací zkoušku zažívá právě nyní, při fotbalovém mistrovství světa. „Schází se nám tu místní fanoušci a společně sledujeme zápasy v Německu,“ potvrzuje správce.

Sousedé hřiště nechtěli

Hanspaulské sportoviště však již má i své odpůrce. Obyvatelé nejbližších domů z Fetrovské ulice nejsou novým areálem nadšeni. Obávají se hluku, který bude sportování v centru provázet a tvrdí, že místo postrádá vzrostlé stromy. „Radnice jim proto vyšla vstříc a při hraně areálu vysadí dvoumetrové vzrostlé tůje, které se stanou přirozenou hlukovou bariérou a zároveň hřiště zakryjí,“ sdělil Jan Hrubeš z úřadu městské části.

Na druhou stranu je nutno podotknout, že pozemky za sokolovnou jsou již od roku 1937 v územním plánu města zaneseny jako sportovní plochy. Teprve nyní se podařilo plán naplnit. V rámci bezpečnosti dětí a klidu ve Fetrovské ulici je vchod do pro veřejnost jen z ulice Na Hanspaulce.

 

%%OPENFOTO("/image/200607_11.jpg",1,0,0,0,1)%%

„Honzíku přihrááj,“ volali na sebe jako kdysi fotbalové legendy – českoslovenští internacionálové a mistři Evropy z roku 1976, kteří hřiště otestovali zápasem proti družstvu Prahy 6. Zkušení Jan Berger, Karol Dobiáš nebo František Veselý se postavili proti fotbalovým komentátorům Bosákovi se Zárubou nebo hercům Ivanu Trojanovi a Davidu Novotnému z Dejvického divadla. Mezi hráči Prahy 6 nechyběl primátor Pavel Bém a v bráně radní Jan Holický. Diváci výkony obou týmů nadšeně povzbuzovali, přestože jim podívanou znepříjemňoval drobný déšť.

 

%%OPENFOTO("/image/200607_14.jpg",1,0,0,0,1)%%

Starosta Tomáš Chalupa přizval ke slavnostnímu zahájení provozu areálu slavné sportovce a čestné občany Prahy 6 Stanislava Konopáska a Josefa Masopusta i ředitelku ZŠ Hanspaulka Marii Pojerovou a starostu Sokola Jiřího Fryntu.

 

%%OPENFOTO("/image/200607_12.jpg",1,0,0,0,1)%%

Zatěžkávací zkouškou volejbalového hřiště byla exhibice volejbalistek z PSK Olymp, které využily návštěvy z USA a rozdaly si to se soupeřkami z Univerzity v Alabamě.

%%OPENFOTO("/image/200607_13.jpg",1,0,0,0,1)%%

Na slavnostním otevření areálu nechyběli žáci ze ZŠ Hanspaulka, kteří si na hřišti budou odbývat hodiny tělesné výchovy. K dispozici je atletická dráha i doskočiště.

 

%%OPENFOTO("/image/200607_15.jpg",1,0,0,0,1)%%

Dětská horolezecká stěna na Hanspaulce připomíná skutečnou skálu a kromě umělých úchytů má přirozené výklenky. Kvůli bezpečnosti měří jen tři metry. Takové stěny jsou jen dvě v republice, druhá je u Mělníka. Každý kus stěny váží přes 8 tun.