Dvě základní školy čekají velké opravy

náhled souboruŽáci ze základních škol Dědina a Benita Juáreze v Dejvicích měli koncem roku plné ruce práce. Pomáhali s vyklízením všech tříd, kabinetů, přenášeli učební pomůcky a přístroje. Příští školní rok budou začínat v novém. V obou školách začínají v červenci komplexní rekonstrukce. Náročné generální opravy zasáhnou i do prvního pololetí nového školního roku.

Městská část v tomto roce pokračuje v rekonstrukci škol tak, jako v předchozích letech. „Každou školu dáváme celkově do pořádku,“ říká místostarostka Jaroslava Trnková. Letos se jedná o dvě náročné akce na dvou velkých školách. A to i finančně. Rekonstrukce ZŠ Dědina v Žukovského ulici bude stát 136 milionu korun, jen o málo méně oprava ZŠ Juáreze, 125 milionů. Za tento obnos se kompletně opraví interiéry školy, dojde k výměně elektroinstalací, rozvodů vody a kanalizace. Zrekonstruují se sociální zařízení. Do každé třídy bude zavedena teplá voda, jak požadují evropské normy. Školy dostanou nová okna, dveře, podlahy a v poslední fázi také zateplení a fasádu. V obou školách budou také nové kuchyně a jídelny a dojde i na rekonstrukci tělocvičen. „Na Dědině navíc připravujeme dispoziční úpravy vstupu, tím získáme dostatek místa, aby děti měly vlastní šatní skříňky,“ říká vedoucí investičního odboru radnice Olga Volková a dodává: „Vyrovnáním střechy tam vznikne i nový polyfunkční sál.“

Učit se bude

Již nyní je jisté, že akce o tak obrovském rozsahu není možné zvládnout za dva měsíce. „Během léta budou hotové všechny práce, které by znemožnily výuku,“ vysvětluje Jaroslava Trnková, která za oblast školství na radnici odpovídá. Ředitelé škol předpokládají, že v září všechny děti normálně nastoupí do školy. „Našich prvňáků se rekonstrukce nedotkne, ti jsou v jiné budově, druhé třídy pojedou na školu v přírodě a ti ostatní se budou učit ve třídách, které budou dokončené,“ vysvětluje ředitelka Bihelerová ze ZŠ Juáreze. „Rodiče mají trochu obavy, že se to nestihne, ale i tak jsme rádi, že i na naši školu konečně došlo s opravami,“ dodává.

Situaci má pod kontrolou i Mojmír Dunděra z Dědiny: „Škola má dvě křídla, což nám umožní vyučovat vždy v té části, kde se nebude pracovat. Navíc máme k dispozici budovu na Vlastině, která je druhým pracovištěm školy.“ Oběma školám se podařilo zajistit i náhradní stravování po dobu, co budou mít nefunkční kuchyně. Děti mají možnost docházet na obědy do sousedních škol. To bude trvat jen dva měsíce. „Kuchyň i jídelnu dostanou školy předčasně do užívání koncem října,“ říká Volková. Podle ní bude 90% prací na obou školách hotových do konce kalendářního roku, s kolaudací obou budov se počítá v březnu. „Na Dědině budeme další rok pokračovat s budováním sportovního areálu,“ dodává.

Zachovat památku

Zatímco na Dědině jde o to, aby z nevyhovující budovy ze 70. let vznikla moderní škola, rekonstrukce ZŠ Juáreze v Bílé ulici bude mnohem náročnější. Jde totiž o významnou kulturní památku z období funkcionalismu. Práce budou probíhat pod přísným dohledem památkářů. Jejich snahou je zachovat maximum z původního stavu. „V průběhu rekonstrukce se budou upřesňovat technologické postupy a je možné, že se některé dílčí práce mohou prodloužit,“ říká Volková.

Budova, která je jednou z nejčistších funkcionalistických staveb u nás, byla postavena v roce 1934 podle návrhu Jana Gillara, žáka prof. Gočára, po výběrovém řízení vypsaném francouzskou vládou na moderní lyceum. Jako francouzské lyceum sloužila až do 50. let minulého století. Ještě dnes je možné obdivovat Gillarův výtvarně čistý styl a domyšlené interiéry. „Každá třída má zabudované skříňky ve zdi, nástěnky jsou v uzamykatelných vitrinách, výtvarný ateliér má stropní okna,“ jmenuje ředitelka Bihelerová. Škola měla dokonce vlastní klimatizaci – chlazení vodou vedenou potrubím ze sklepa domu. Památkáři hodlají do původní podoby vrátit kompletně čtyři třídy. Mezi nimi i výjimečnou učebnu fyziky s lavicemi ve stupíncích.

 

Budova ZŠ Juáreze v Dejvicích je funkcionalistickou památkou.

 

Původní učebna fyziky.