Novým přívozem přes Vltavu

náhled souboruNejkratší cesta do botanické zahrady a ZOO povede přes Vltavu. Praha 6 společně s Povodím Vltavy otevřela další přívoz mezi Podbabou a Podhořím v Tróji. Přívoz z Podbaby do Podhoří začne fungovat přesně rok po zahájení provozu nedalekého přívozu mezi Sedlcem a Novými zámky.

 

 

„Severozápad Prahy nemá dnes přes Vltavu žádný most. Před rokem jsme obnovili provoz sedleckého a nyní i podbabského přívozu. Oba jsou nejen dopravním prostředkem pro běžné denní cesty lidí, ale také výrazným přispěním pro výlety vltavským údolím,“ domnívá se starosta Tomáš Chalupa a dodává: „Realizací a zprovozněním přívozu Podhoří – Podbaba se také završilo unikátní propojení tří městských částí Praha 6, 7 a 8.“

Přívoz Podbaba – Podhoří se stejně tak, jako sousední přívoz Sedlec – Bohnice, vrací po letech na své původní místo, kde již v minulosti přívoz, tzv. Lysolajský, fungoval. Obě stanice přívozu, v Podbabě i v Podhoří, mají přímé napojení na městskou hromadnou dopravu. Nové spojení přes řeku ocení i cyklisté, kteří jedou po cyklostezkách po obou březích Vltavy.

Přívoz bude v provozu 16 hodin každý den tak, že začátek i konec provozu bude navazovat na autobusy MHD. Převoz bude fungovat i mimo plánované převozní časy, stačí, když si zákazník na břehu zazvoní. Na přívozu platí jsou uznávány předplatní jízdenky PID. Základní jízdné je 20 Kč, děti od 6 do 15 let zaplatí 10,- Kč, držitel předplatní jízdenky PID pro tarifní pásma P a 0 to má zdarma. Stejně tak se neplatí za jízdní kolo, dětský kočárek, psa či zavazadlo.

Převozním plavidlem je upravený ponton o nosnosti 5 – 10 tun s motorovým pohonem, do kterého se doplnily lavice a bezpečnostního zábradlí. Najednou je schopen přepravit 12 osob. Na ponton bylo také umístěno zařízení pro přepravu kol.

 

%%OPENFOTO("/image/200607_16.jpg",1,0,0,0,1)%%