Ohlédnutí za volbami v Praze 6

náhled souboruNadprůměrná účast voličů a jednoznačné vítězství ODS, které se blížilo 50% hlasů – tak se dají charakterizovat volby v městské části Praha 6. Volby do parlamentu se uskutečnily první červnový víkend. Čtenářům Šestky nabízíme přehled výsledků z okrsků, které leží na území MČ Praha 6 a nezahrnuje tedy výsledky z Lysolaj, Nebušic, Přední Kopaniny a Suchdola.

Zájem o věci veřejné je pro obyvatele Prahy 6 charakteristický a z toho vyplývá i vysoká volební účast, která pravidelně ve všech volbách převyšuje celostátní průměr. Do volebních uren vhodilo svůj platný hlas celkem 59 183 voličů z 81 267 lidí zapsaných ve volebních seznamech. Volební účast tak dosáhla 73,21% (celostátní průměr 64,47%). Část voličů, kteří nemohli volit ve svém okrsku, svou vůli jít k urnám prokázala tím, že si vyzvedla voličské průkazy. Celkem jich bylo vydáno 2 628.

Volby ve 104 okrscích na území městské části skončily jednoznačným vítězstvím ODS, která si oproti parlamentním volbám v roce 2002 polepšila z 31,87% na 47,49% hlasů. Malý propad proti roku 2002 zde zaznamenala ČSSD, z 24,22% na letošních 21,24%. O více než tři procenta voličů pak přišli komunisté, kterým ještě v roce 2002 dalo hlas 12,17% voličů v Praze 6, nyní 9,08%. Strana zelených si proti roku 2002 připsala nejvíce příznivců. Před čtyřmi lety ji tu volilo pouhých 2,45% voličů, letos 9,89% a SZ tak stanula na třetím stupni pomyslných stupňů vítězů voleb v Praze 6. KDU-ČSL kandidovala v roce 2002 v koalici s US-DEU a získala 22,07% hlasů, letos samostatně dosáhla na 6.04 % zatímco US-DEU na 0,18%. SNK-ED, která má své členy v zastupitelstvu Prahy 6, se do parlamentu, stejně jako US-DEU, nedostala a v naší městské části získala 4,02% hlasů.

Výsledky ve volebním okrese Praha 6
Ve 104 okrscích bylo vydáno 59 495 obálek, platných hlasů bylo 59 183.

V pravém sloupci jsou výsledky v Praze 6 (tmavý), v levém (světlý) celostátní.
Ostatní strany v Praze 6 nezískaly ani jedno procento hlasů.

 

Jak proběhly u nás volby do parlamentu?

 

„Především v klidu a bez incidentů. Největší část voličů odvolila během pátečního odpoledne,“ sdělila vedoucí odboru vnitřních věcí radnice Olga Králová. Někteří postávali před školami nedočkavě před čtrnáctou hodinou a pár se jich domáhalo voleb už kolem poledne. Řada lidí pojala volby jako společenskou událost, a tak ještě dlouho zůstávali před volebními místnostmi a debatovali se sousedy a známými o politice. Mnoho lidí s sebou k volbám vzalo děti, ale také domácí zvířata. Menší psi a v jednom případě i krysa se dostaly až před volební komisi, větší psi museli počkat venku.

Volili tu politici i sportovci

V Praze 6 volily špičky ODS, na které čekal kromě jejich příznivců i dav novinářů. Na Hradčanské během pátku vhodili do urny lístek šéf ODS Mirek Topolánek i primátor Pavel Bém. Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa přenechal vhození lístku svému synovci Lukášovi ve volební místnosti na Norbertově. Pár hodin po něm dorazil i bývalý prezident Václav Havel s manželkou Dagmar. Ten se netajil tím, že svůj hlas věnoval Straně zelených. Mezi největší celebrity ve volebních místnostech patřili i fotbalisté české reprezentace, kteří z hotelu Praha, kde měli závěrečné soustředění před odjezdem na mistrovství světa, odešli volit do nejbližší místnosti v Sušické ulici. Před užaslou volební komisí se tak objevil Milan Baroš a další české hvězdy světového fotbalu.

První sečteno

Volilo se v Domově důchodců i v ÚVN. Více než stovka občanů požádala o přenosnou schránku. „Také jsme sháněli pět majitelů občanek zapomenutých za plentou,“ říká Králová.

Veškeré sčítání hlasů v komisích se provádělo na počítačích, které se stěhovaly v pátek z úřadu a v neděli zpět. Díky tomu Praha 6 byla mezi velkými okrsky první, která měla výsledky. Sečtené hlasy předávala v sobotu již kolem 18 hodiny odpoledne.

Rekordní výsledky stran: maximum získaných hlasů ve volebních okrscích

Volební účast nad 80% mělo celkem 10 okrsků. Nejmenší byla v okrsku č. 14 v Bubenči (ul. Eliášova, Čkalova, Jaselská), pouze 45,89%.