Školáci nacvičili život spisovatele Verna

Tradičně a opět velmi originálně oslavili závěr školní roku na Červeném Vrchu. Stěžejní částí již 14. celoškolní akademie, nazývané Táborák, bylo tentokrát velkolepé představení o životě spisovatele Julese Verna, kterou secvičilo na 200 žáků z 1. stupně školy a jejich učitelky a učitelé.

Jedinečnou hudební férii z roku 1839, nazvanou „Žil Žil“ zrežírovala filmová režisérka Magdalena Pivoňková. Vtipné a svižné představení mapující osud autora sci-fi románů doplnily písně, ke kterým složili slova žáci z 2. stupně a které pak pro představení nazpíval školní soubor Sedmihlásek. Výjimečným hostem představení byl herec Václav Vydra, který se zhostil nejprve role Julesova otce a potom i samotného stárnoucího spisovatele a dobrodruha. V jeho stínu ani na chvíli nezůstaly výkony Denisy Tintěrové a René Nováka ze 6.C, kteří sklidili bouřlivý potlesk diváků a spolužáků. Z reproduktorů se pak ozýval hlas Petra Kostky, který namluvil roli vypravěče. Prvňáci a druháci ve vlastnoručně vyrobených kostýmech se představili v rolích anglických školáků, indiánů, domorodců, ale i mořských tvorů.

Veselé odpoledne pokračovalo uvítáním budoucích prvňáčků ředitelkou školy Janou Matoušovou. Na podiu se pak vystřídal každý, kdo něco pěkného dovedl a celý program tradičně moderovala Magdalena Reifová, tentokrát spolu s dabérem Michalem Jagelkou.

Místo každoročního ohňostroje se letos školní slavnost uzavřela vypuštěním dvou set balonků. Jak podotkla zástupkyně školy Marie Cibulková, s ohňostrojem bývalo nutné vyčkat na šero, a v tu dobu se na školní zahradu začala stahovat starší mládež, někdy i přiopilá. „Chtěli jsme se vyhnout nepříjemnostem z loňska,“ řekla. Takto celá akce skončila kolem osmé hodiny a na její klidný průběh dohlížela městská policie.

 

 

Herec Václav Vydra v roli spisovatele Julese Verna nasedá do koše horkovzdušného balónu a vydává se na další dobrodružství. Představení žáků z Červeného Vrchu vzbudilo mezi diváky zasloužený obdiv.