Strážníci hlídají, zda jsou psi registrovaní

náhled souboruKontroly, zda jsou psi přihlášeni v evidenci magistrátu a zároveň označení čipem nebo tetováním, budou ještě intenzivnější. Městská část zakoupila dvě moderní zařízení na čtení čipů, které starosta Tomáš Chalupa předal řediteli městských strážníků Viktoru Richterovi. „Dosud jsme měli pouze dvě čtečky, z toho jednu velmi zastaralou,“ řekl ředitel Richter a dodal, že kontroly psů nyní probíhají každý den v různých okrscích. Obě zařízení stála 36 tisíc korun.

Díky digitálnímu čtecímu zařízení se strážníkům zobrazí na displeji číslo čipu psa. Vysílačkou se spojí s operačním střediskem, které potvrdí, zda je pes hlášen v evidenci magistrátu, jak vyplývá z povinnosti majitele. „Většinou je při kontrole potřeba pomoc majitele, ale nesetkáváme se s neochotou. Dokonce ani pokud se stane, že psa kontrolujeme třeba podruhé,“ říká zástupce policejního ředitele Zdeněk Kovanda. Podle něj se spíš stává, že majitelé doloží registraci kontrolním lístkem, neboť v evidenci magistrátu ještě není pes zaznamenán.

Od začátku roku strážníci přistihli 7 neoznačených psů a kolem čtyřicítky jich nebylo registrovaných. V těchto případech sepisují strážníci oznámení o přestupku, které řeší úřad městské části. „Většinou si lidé pak psy zaregistrují,“ vidí smysl kontrol Kovanda. „Také chápou, že pokud se pes ztratí a je evidován, je mnohem snadnější jej vrátit majiteli.“

Z celkového počtu 7 657 držitelů psů evidovaných v oddělení místních příjmů ekonomického odboru Prahy 6 je podle červnových údajů magistrátu přihlášeno již 5 314 držitelů psů. Povinnou registrací se také zvýšil počet lidí, kteří za psy platí poplatek u městské části. Na druhou stranu úřad letos zaznamenal i řadu odhlášek, dlužníci převádějí psy jinam či na jiného majitele.

Pokud majitel psa označeného čipem zašle registrační kartu na magistrát do 30 dnů od označení, má nárok na úlevu od místního poplatku. Na psy označené tetováním se úleva nevztahuje. I ti ale mají povinnost být registrováni. A to jak na úřadu Prahy 6, tak v evidenci magistrátu.