Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Září bývá každoročně měsícem řady aktivit a akcí. Na co všechno se mohou po prázdninách těšit obyvatelé Šestky? Rozpočet na další rok je v těchto dnech předmětem debat nejen naší městské části, ale i hlavního města či státu. Čekají nás nějaká překvapení?

Září bývá každoročně měsícem řady aktivit a akcí. Na co všechno se mohou po prázdninách těšit obyvatelé Šestky?

Občané si jistě všimli, že nejen září je měsícem akcí pro věřejnost. Jen v letošním roce radnice organizuje nebo se spolupodílí na více než 130 akcích pro veřejnost, od těch produkčně méně náročných - například setkání s občany, až po téměř megaakce, jakou jsou Dejvická 007, Prodaná nevěsta v Šárce, výstava rozvojových programů na Vítězném náměstí, Plný džbán na Ladronce, Veselice na Kulaťáku a další. Kromě Dejvické 007, která se konala v květnu, jsem vlastně vyjmenoval program akcí různého zaměření na září. Takže věřím, že je z čeho si vybírat.

Rozpočet na další rok je v těchto dnech předmětem debat nejen naší městské části, ale i hlavního města či státu. Čekají nás nějaká překvapení?

Debaty o rozpočtu jsou každoročně se opakujícím soubojem městské části s hlavním městem o výši příspěvku v rámci přerozdělování. Pra-ha 6 získá pro příští rok od hlavního města zhruba 315 mil. korun, zbytek si už ale musí vydělat sama. To, že osm let hospodaříme bez dluhů, a přitom každoročně zvyšujeme výdaje do strategických oblastí jako jsou např. školství, čistota, zeleň, chodníky, dokládá, že máme zdravé finance. Mezi naše priority patří i doprava. Bohužel tu pro šestku nejvíce strategickou dopravní stavbu – prodloužení metra – nejsme schopni financovat z obecního rozpočtu. A od výstavby metra dal letos ruce pryč stát, když oznámil, že vláda nedá na dostavbu pražského metra ani korunu. Ve všech evropských metropolích má stavba metra státní podporu. U nás  bohužel zůstalo jen u předvolebních slibů bývalého premiéra Paroubka. Neuvěřitelné, nechápu to a nerozumím tomu!

Je to ale i velký nevděk vůči hlavnímu městu, které státu do rozpočtu přispívá více než čtvrtinou, ale zpět se jí vrací jen 7 procent. Jako starosta městské části, která několik let bojuje o prodloužení metra na letiště, pevně věřím, že to prodloužení nakonec nezůstane pouze na papíře a že nová vláda rozhodne rozumněji.