Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Od ledna platí dva nové zákony, které se týkají řady lidí – sociální a stavební. Byla radnice na změny připravena? Stát podle Vás zaspal? Znamená to, že nedávná snaha pražských starostů, aby radnice nedotovaly, stát se vyplatila? 

Od ledna platí dva nové zákony, které se týkají řady lidí – sociální a stavební. Byla radnice na změny připravena?
Změna zákonů se dotkne desítek tisíc lidí v Praze 6, proto jsme připravili širokou komunikační strategii k veřejnosti. Proškolili jsme pracovníky informačních kanceláří, zavedli dvě nové bezplatné telefonní infolinky, připravili informační bulletiny a pochopitelně aktualizovali webové stránky. Zároveň jsme pro zjednodušení provozu instalovali ke kancelářím odboru sociálních věcí světelné tabule, které určují pořadí jednotlivých žadatelů.
Jednu ze zasedacích místností jsme využili, aby posloužila jako provizorní čekárna. Také jsme pro žadatele o sociální dávky rozšířili úřední hodiny o úterý dopoledne. Troufám si tvrdit, že v připravenosti jsme předběhli i stát.

Stát podle Vás zaspal?
Ještě na začátku tohoto roku jsme neměli na svých účtech peníze na výplatu jednotlivých dávek. Katastrofický scénář, kdy tisíce žadatelů o sociální dávky na příspěvky musejí čekat měsíc či dva, se ale naštěstí konat nebude. Tento problém totiž trápil všechny pražské starosty, a proto jsme iniciovali jednání s ministrem Nečasem.
Stát zaspal i na poli informačním. Jak jinak si totiž vysvětlit situaci, kdy po zřízení bezplatné infolinky, na kterou jen v prvních dnech volalo přes sto lidí, jich celá řada byla z jiných městských částí či dokonce měst, od Odolene Vody přes Neratovice až po Ostravu. Volali nám dokonce i úředníci ze Senátu.

Znamená to, že nedávná snaha pražských starostů, aby radnice nedotovaly, stát se vyplatila?
Věřím, že ano. Zatím je ale vyřešeno jen to nejaktuálnější. Problém, kdy stát nařizuje obcím, co mají dělat, aniž by za to zaplatil, stále trvá. Navíc často v agendách, s nimiž samy ze své zkušenosti v terénu nesouhlasí. Zkuste se někdy zeptat sociálních pracovnic, kolik lidí zneužívá dávky! A jim nezbývá nic jiného, než vyplácet, protože zákon to tak, často absurdně, nařizuje. Věřím, že letos tomu tak bude naposledy.