V Dejvicích skončil provoz tržnice, další to čeká

náhled souboruJe nákupům u stánků definitivně odzvoněno? Pražský magistrát postupně ruší tržiště v centru Prahy. Novela tržního řádu, kterou chtějí pražští radní přijmout, zlikviduje na čtyřicet prodejních míst. Stánky trhovců hyzdí centrum města a řada z nich nesplňuje hygienické normy.


„Provozovateli tržiště na Dejvické vypršelo dočasné stavební povolení. Protože neměl nadále o provozování tržiště zájem, Technická správa komunikací jako vlastník pozemku neprodloužil smlouvu na zábor chodníku a tržiště tak skončilo dnem, kdy skončily dosavadní smluvní vztahy,“ vysvětlil tiskový mluvčí radnice Martin Šalek. Ze dne na den tak z chodníku zmizely dřevěné stánky, ke kterým chodili dejvičtí léta nakupovat, poslední dobou však čím dál méně. Těm, co si chodili na Dejvickou pro zeleninu a pečivo tržnice chybí, je ale řada těch, kteří její odstranění vítají. „Stánky byly nevzhledné a špinavé. Stahovali se sem bezdomovci. Je lepší, když se zboží přesune do normálních obchodů,“ myslí si pan Kroupa, který bydlí poblíž tržnice. Vedoucí živnostenského odboru radnice Milan Svítek soudí, že „se mění se nákupní zvyklosti lidí, dávají přednost „kamenným“ obchodům.“

V blízké době přijde Praha 6 také o tržiště mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunskou. Radní Prahy 6 se rozhodli vypovědět provozovateli nájemní smlouvu na základě řady stížností, že tržiště hyzdí okolí Vítězného náměstí. Prostor, kde mohou stát vietnamské stánky, již dříve radní svým rozhodnutím zmenšili na polovinu a brzy tržnice skončí úplně. O budoucnosti volného prostoru, kde podle dřívějšího záměru měla stát nová budova radnice, ještě není rozhodnuto. Jisté ale je, že se zde stavět bude, a že to nebude radnice.

Jediným tržištěm, které v Dejvicích zůstane, jsou stánky na Hradčanské. Ty jsou trnem v oku nejen radnici Prahy 6, ale i místním lidem. Podle svědků se mezi stánky prohánějí krysy, místo je špinavé, zapáchá a nedělá Praze 6 právě dobrou vizitku. „S tímto místem nemůže ale radnice nic dělat, jedná se o pozemek železnic,“ řekl tiskový mluvčí Martin Šalek. Dráhy jsou ovšem rády, že z pronájmu místa mají nějaké peníze. „Jednáme s nimi, aby alespoň donutili provozovatele místo zkultivovat a udržovat na něm pořádek, jinak budou platit pokuty.“

„Je asi nepochybné, že z dlouhodobého hlediska je stánkový prodej neudržitelný. Osobně mě mrzí, že jako první skončilo právě to tržiště, jehož provozovatel se choval k okolí a zejména veřejnému pořádku nejodpovědněji. Tržiště u nádraží je neúnosné, neakceptovatelné a je ostudou Prahy 6, Prahy a zejména Českých drah,“ doplnil starosta Tomáš Chalupa.