Z divadelního klubu centrem pro mladé muzikanty

náhled souboruNení tolik klubů, které by si dlouhodobě dokázaly udržet své návštěvníky. Kultura je drahé zboží a konkurence velká. Klub Delta na sídlišti Dědina má důvod k oslavě, letos oslaví 20 let existence. Patří k nejstarším klubovým scénám v Praze. Popřát jí během jara přijdou známé kapely, které na Deltě během let koncertovaly. Nabídka je pestrá.


Začalo to divadlem
Historie klubu Delta začala již v době reálně se rozpadajícího socialismu v květnu 1987. Od začátku činnosti až do vzniku výhodněji situovaného Dejvického divadla byl klub koncipován převážně jako divadelní scéna. Útočiště v totalitních dobách zde našlo především „Volné sdružení režisérů“ . Na jevišti se vystřídaly soubory, jejichž jména mluví sama za sebe – Hadivadlo, Divadlo na provázku, Ochotnický kroužek, Sklep, ze zahraničních například Děrevo...

Později, vzhledem k všeobecnému poklesu zájmu o divadlo v porevolučním období, byla divadelní představení uváděna spíše ojediněle, ovšem kvalita byla stále na vysoké úrovni (vrcholem v této době byla pražská premiéra zpracování dramatu Ladislava Klímy „Lidská tragikomedie“ v podání brněnského Hadivadla. V současné době jsou divadelní představení na Deltě výjimečná a možnost dostávají spíše začínající mladé soubory.

Hudební všehochuť
V dnešní době si lidé klub spojují hlavně s muzikou. „Zprvu byla hudební produkce pouze zpestřením, během času se však koncerty staly stěžejním bodem dramaturgie,“ říká majitelka klubu Zuzana Jáchymová. V roce 1991 se začala úspěšně rozvíjet spolupráce s nově vzniklými koncertními agenturami. Klub pravidelně uvádí přední tuzemské kapely (Tata Bojs, Už jsme doma, GNU, MCH band, Garage, Hm..., Echt!, Posmrtné zkušenosti, Jablkoň...), přičemž pro řadu z nich je Delta domovskou scénou. Zároveň však dává prostor mladým začínajícím skupinám. „Dramaturgie není zaměřena jednostranně, o čemž svědčí fakt, že se na pódiu střídají veteráni české rockové hudby s nadějemi taneční scény, punkové kapely, s “folkovými” písničkáři, balkánské rytmy se španělskými, či třeba muzika středověká s muzikou experimentální, mnohdy futuristickou,“ vysvětluje Jáchymová.

Kromě koncertů kapel se na Deltě osvědčily různé formy festivalů: Festival industriální hudby, Rock na Ruzyni, Hanspaulka na Deltě, soutěž hudebních nadějí a podobně.

Kromě hudby je možné zajít na Deltu také do kina. Nabízí filmy klubové, každoročně přehlídku Projekt 100, a výjimečně formou přehlídek např. tvorbu studentů pražské FAMU. Foyer klubu slouží také jako výstavní prostor, kde se uplatňují zejména mladí, začínající umělci.