Bílou horu zahalil dým střelného prachu

náhled souboruVýstřely z děl, rachot pušek a dusot koňských kopyt bylo slyšet třetí zářijový víkend nad Vypichem u letohrádku Hvězda. Znovu se zde bojovalo o osud českého národa.

Jedna z nejvýznamnějších bitev české historie, bitva na Bílé hoře, trvala v roce 1620 necelé dvě hodiny. V oblaku střelného prachu se 15. a 16. září uskutečnila její rekonstrukce s českými stavovskými vojsky na jedné straně a vojsky Katolické ligy spolu s císařskými vojsky na straně druhé. Tentokrát byli čeští stavové udoláni během hodiny.

Na osm stovek šermířů historických skupin z různých částí Čech, ale i z Rakouska, Německa a Anglie přijelo předvést velkolepou podívanou, která zároveň působí velmi realisticky a je provázena historický výkladem. Bitvu připomínající mezník českých dějin přišlo zhlédnout po oba dny na tisíce diváků a nebyly zklamány. "Snažíme se držet reálií, ale zároveň dělat show. Scénář tvoříme několik měsíců dopředu a stejně dlouho se modlíme za hezké počasí," řekl jeden z organizátorů Martin Cholínský a dodal, že chtějí představení uvádět až do roku, kdy bude výročí bitvy kulaté.

Projekt Bílá hora 1620 vznikl jako nezisková aktivita lidí se zájmem o historii a vojenství. Iniciátorem je skupina historického šermu Rytíři Koruny České, která přizvala ke spolupráci třicet podobných skupin. Projekt podpořila i tento rok městská část Prahy 6. Rekonstrukce se konala letos potřetí a každý rok jí zhlédlo více diváků. Ti jsou zpravidla fascinováni bitevní vřavou. Podle Martina Cholínského se střílí pouze naslepo, s použitím střelného prachu. Při bitvě se používají repliky zbraní, které jsou zcela funkční. Na celou bitvu se spotřebuje kolem 20 kg střelného prachu nepočítaje v to zvláštní munici pro dobové repliky děl. Kromě hlavní bitvy byla součástí programu i vystoupení šermířských a tanečních skupin. Vojenské ležení doplnilo velké historické tržiště s dobovými stánky.