Břevnovské varhany se znovu rozezněly

Dvě stě let čekala bazilika svaté Markéty na nové varhany. Díky sbírce, kterou naplnily peníze dobrovolníků, břevnovských živnostníků a dary od státu a šesté městské části, se mohly originální tóny varhan znovu rozeznít. Nový nástroj spolu s opravou původní barokní skříně stál téměř dvanáct milionů korun.

Varhanům při slavnostní bohoslužbě v bazilice sv. Markéty požehnal polský opat Bernard Sawicki, v jehož podání zazněly první tóny. Podle staré tradice vlastník varhan věnuje jejich výrobci tolik vína, kolik se vejde do největší píšťaly. Ta břevnovská je vysoká pět metrů a mohla by pojmout 290 litrů vína. V závěru mše předal víno převor kláštera Prokop Siostrzonek varhanářům krnovské firmy Brachtl ­ Kánský, kteří se nelehkého úkolu ujali. Varhany mají 3 manuály, 34 rejstříků a 2 200 píšťal a jejich výroba trvala dva roky. Po mši se varhanáři o víno podělili i s obyvateli Břevnova, kteří zcela zaplnili baziliku při slavnostním uvedení varhan do provozu.

Spolu s výrobou varhan se podařilo zachránit i světový unikát ­ barokní varhanní skříň, kterou pravděpodobně navrhl K. I. Dientzenhofer. Architektura a technické řešení skříně nemá srovnání s žádnými jinými barokními varhanami. Varhany jsou dílem řezbáře Tobiase Meysnera a nástroj byl do skříně umístěn v roce 1775. Od poloviny 19. století do konce 70. let minulého století však byly varhany postupně ničeny. "V osmdesátých letech byly definitivně rozřezány a rozkradeny. Zbylo jen několik kusů dřevěných píšťal," popisuje osud varhan převor Siostrzonek. Provizorně se v kostele používaly elektronické varhany. "Byla to však jen taková slabá náhražka, asi jako když dáte do mercedesu místo sedadla rybářskou stoličku," vtipkoval převor.

Iniciátorem sbírky byl před třemi lety Spolek břevnovských živnostníků. "Jako vyhlašovatelé jsme hrdi na to, že jsme tento nelehký úkol úspěšně splnili," řekla správkyně sbírky Jindra Pavlová, místopředsedkyně spolku. Svůj obdiv neskrýval starosta městské části Tomáš Chalupa, který přiznal, že nevěřil, že se sbírku povede naplnit dary od občanů. Veřejnost se na zaplacení varhan podílela částkou 2,45 milionů korun. 3,6 milionů věnovala Praha 6, pět a půl miliony přispěl státní rozpočet a půl milionu darovalo ministerstvo kultury.

Nové varhany v bazilice svaté Markéty nebudou sloužit jen k pravidelným mším. Uvažuje se o konání koncertů. První se uskutečnil v den premiéry nových varhan. Houslistku Gabrielu Demeterovou na varhany doprovodil Pavel Černý, zpívala Andrea Kalivodová a na trubku zahrál Jaroslav Rouček.