Dejvické divadlo dostane miliony na činnost

Pětiletý grant ve výši necelých 26 milionů korun přidělilo zastupitelstvo Prahy 6 Dejvickému divadlu. Zastupitelé tak následovali doporučení jak kulturní  komise, tak rady.

O podpoře Dejvického divadla se na jednání zastupitelstva vedla diskuse. Starosta Tomáš Chalupa (ODS) upozornil, že výše příspěvku je v porovnání s ostatními divadly nesrovnatelná, byť mírně klesá. "Zdroje městské části nejsou nevyčerpatelné. Příspěvek Dejvickému divadlu je to, co nyní dát chceme a co dát můžeme," řekl starosta s tím, že hlavním cílem městské části je, aby na Praze 6 fungovaly všechny tři divadelní soubory za stejných podmínek. Vedle Dejvického divadla působí v Praze 6 ještě Semafor a Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Městská část se v současnosti podílí na nákladech provozu Dejvického divadla zhruba 46 procenty. "Návrh řeší pouze pětileté období financování. Nevyplývá z něj, jak bude Praha 6 řešit situaci poté," staral se o budoucnost divadla opoziční zastupitel Martin Soukup (SZ). Podle něj není jasné, co bude s divadlem po roce 2013. Podle radní Ingrid Kejkrtové (ED) však žádné divadlo ani v Praze, ani v ČR, nemá prostředky garantované na tak dlouhou dobu. Naopak schválením tohoto příspěvku až do roku 2013 se Dejvické divadlo dostává do situace, kdy má z pražských divadel garantovány peníze na nejdelší období.

Komunističtí zastupitelé navrhovali materiál odložit a lépe projednat. Také vedení divadla tvrdí, že s ním byly podmínky grantu málo konzultovány. "Není možné, aby divadlo v roce 2013 s necelou pětinou stávajícího příspěvku zachovalo inscenace ve stejném počtu jako v roce 2007," řekla ředitelka divadla Eva Měřičková. "Věříme, že nás Praha 6 podpoří ve větším zapojení do grantového systému v rámci hlavního města," dodala.

Zastupitelka Jaroslava Barková Hešíková přirovnala městskou část k matce, která se "opravdu velmi hezky starala o svoji dceru, tedy Dejvické divadlo, a všemožně ji finančně podporovala." Podle Barkové "přišel čas, kdy dcera by měla dostat šanci ukázat, jestli už dospěla. A teď je to jenom o tom, kolik finančních prostředků od městské části očekává."

Zastupitelé zároveň schválili příspěvek Dejvickému divadlu 50 tisíc korun na výrobu DVD k 15. výročí vzniku. Divadlo se chystá vydat CD a DVD s názvem "DD 07". Základem DVD bude 60ti minutový dokument, který ve spolupráci s Českou televizí natočí režisér Ondřej Kepka. Celkové náklady na výrobu propagačních nosičů přijdou na 400 tisíc korun, část zaplatí sponzoři a část jejich prodej.