Pohodová cyklistická 50

náhled souboruZa nejpohodovější ročník oblíbeného cyklistického závodu Pražská padesátka považují závodníci i pořadatelé ten letošní, devátý.

Odstartoval jej z Dejvic 15. září zástupce starosty Václav Širl. Počasí závodu přálo a na startu se mezi více než pěti sty závodníky objevila i necelá stovka žen, které se také vydaly na padesátikilometrovou trať přes Okoř a okolní obce zpět do Dejvic. Závodníci vytvořili také přes třicet startujících týmů. Poprvé za devět ročníků závodu se ho s číslem jedna nezúčastnil primátor Prahy Pavel Bém, který býval tradiční výzvou pro řadu soupeřů.

"Nejsem ten, který obsadí místo v první polovině, spíše se kochám krajinou. Možná o to více si všímám služeb, zajištění a organizace. Závod byl skvěle připravený, oceňuji rychlou prezentaci startujících, naprosto bezvadné zajištění občerstvení bez fronty, super tombolu i doprovodný program," hodnotil závod jeden z účastníků Milan Vaňkát. Závod nakonec dopadl dobře i přesto, že ještě dva dny před startem byla rozkopána silnice ve Statenicích a hrozilo, že tudy závodníci nebudou smět projet.

Pohár primátora pro nejrychlejšího jezdce a celkového vítěze převzal Michal Bubílek z Mladé Boleslavi, který trať absolvoval za 1 hod. 39 min. Druhý skončil se ztrátou tři a půl minuty Jiří Chyba z Prahy 6. Nejrychlejší ženou byla Barbora Hanušová z Jilemnice v čase 2,02 hod. Mezi nejlepšími výkony však nesmí zapadnout úspěch těch, kteří nejsou závodními jezdci, a přesto se probojovali do cíle, někteří až za čtyři hodiny po startu.

Pro příští 10. ročník by pořadatelé rádi přitáhli do Prahy více závodníků. "Konkuruje nám závod seriálu Kolo pro život, který se jel v Liberci ve stejný den," sdělil ředitel závodu Landa, který sní o účasti tisícovky závodníků.