Rusalka zpívala a víly tančily Šárkou

náhled souboruPotlesk tisíců rukou burácel Divokou Šárkou při závěrečných ovacích představení Rusalky, které uspořádala městská část spolu s Originálním divadlem Praha u příležitosti Dne Prahy 6. Lidé tleskali vílám tančícím na louce, ježibabě i ubohé Rusalce bledé, která neuposlechla rad tatíčka vodníka, a děkovali za jedinečný kulturní zážitek.

Operu Antonína Dvořáka přišly shlédnout nevídané davy lidí jako za dob největší slávy tohoto lesního amfiteátru. Rodiče s dětmi, starší lidé, kteří se na odpolední představení vydali již před obědem nebo mládež, která by na operu do kamenného divadla asi nikdy nešla. Umělci věnovali představení nedávno zesnulému dirigentovi Františku Preislerovi, pod jehož taktovkou se uskutečnily inscenace opery v tomto prostředí v minulých dvou ročnících. "Je teď někde tady nad námi. Toto představení patří jemu," řekl před zahájením starosta Tomáš Chalupa. V inscenaci účinkovali sólisté opery a baletu Národního divadla v Praze a Státní opery Praha.

Orchestr dirigoval Jan Chalupecký. V titulní roli se představila Helena Kaupová, prince zpíval Aleš Briscein, vodníka Luděk Vele a cizí kněžnu Ivana Šaková.

Zážitek z představení pod širým nebem měli nejen diváci. Basista Luděk Vele tvrdí, že na hlas pěvce má les v Šárce vysoké nároky. Oproti minulým představením byla scéna přizvučena, neboť pořadatelé pro velký zájem rozšířili pomyslné hlediště o další stráň, na které mohli diváci sedět. "Obejdeme se i bez dekorací, protože příroda sama je tím nejlepším divadlem," řekl "vodník" Luděk Vele.

Sopranistka Kaupová má podobné experimenty na přírodních scénách ráda, "Divákům vidím do očí a poznám, zda se jim představení líbí," řekla sólistka. "Rusalka je úchvatná opera, kterou dělám poměrně často a viděla jsem ji v mnoha verzích. Je to nejen pohádka pro děti. Má obsahovou stránku a polohy, které mohou obohatit každého," dodala. Herci cítí i nejistotu v počasí. "Nikdy nevíme, co nám přichystá, pokud začne pršet, představení se musí ukončit," říká Kaupová. Hrozba odpolední přeháňky se však naštěstí nevyplnila a deset tisíc diváků mohlo představení vychutnat až do konce.