Slovenské velvyslanectví bude v bubenečské vile

náhled souboruSlovensko bude mít velvyslanectví ve vlastní vile, a to v Praze 6 ­ Bubenči, tradiční diplomatické čtvrti.

Slovenské ministerstvo zahraničí koupilo vilu před čtyřmi lety a nyní ji opravuje. Rekonstrukci prvorepublikového domu v ulici Na Zátorce 2 v září symbolicky zahájil slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš a jeho český protějšek Karel Schwarzenberg.

Do Bubenče by se slovenská ambasáda měla přestěhovat přibližně za rok a půl, kdy mají být stavební práce dokončeny. Velvyslanectví dosud využívá služeb diplomatického servisu českého ministerstva zahraničí, od něhož si pronajímá dům v ulici Pod Hradbami na Ořechovce. "Velvyslanectví bude reprezentativním sídlem v zemi, s níž má Slovensko mimořádné vztahy. Mise bude plnit diplomatické a konzulární povinnosti a bude místem pro pořádání kulturních akcí," uvedl Ján Kubiš. Rekonstrukce domu v ulici Na Zátorce, který je v dezolátním stavu poté, co ho před lety obývali bezdomovci, bude stát 108 milionů slovenských korun (88 milionů Kč).

Slovenská ambasáda se zařadí v Bubenči mezi mnoho dalších zastupitelských úřadů různých států. Starosta Tomáš Chalupa k tomu poznamenal, že kvůli diplomatickým misím z bubenečských ulic a bytů mizí Češi, a tím pádem i tradiční život. Již nyní tu žije až pětina cizinců. Radnice se je podle Chalupy snaží zapojovat do různých občanských akcí.


Ve vile v ulici Na Zátorce před lety sídlila organizace Matky Terezy, poté ji obývali bezdomovci. Po opravě z ní bude důstojné sídlo slovenského velvyslanectví v sousedství Pelléovy vily. K vile bude přistavena moderní část.