Vítání občánků

Komunistický přežitek nebo oslava nového života?

Obřad "vítání občánků" neboli dětí narozených rodičům z městské části byl zrušen před patnácti lety a radnice o obnově této tradice donedávna neuvažovala. Někteří rodiče však po něm stále volají. Zájem o obřad chce radnice zjistit anketou a zřídila i mailovou adresu.

"Jsem další maminka, kterou mrzí, že Praha 6 zrušila vítání občánků. Je to pěkná akce, na kterou každý rád vzpomíná a rád by jí absolvoval pro své děti. Co řeknu dceři, až se mě bude ptát, kde má ona fotky z vítání když všichni v jejím okolí je mají?" ptá se na internetových stránkách radnice paní Michaela, které vadí, že na jiných radnicích vítání organizují.

Nezájem po revoluci

Krátce po revoluci byl zrušen tzv. Sbor pro občanské záležitosti v gesci odboru školství a kultury, jehož dobrovolníci a pracovníci obřad připravovali. Agenda přešla na obor vnitřních věcí úřadu, ale již bez vítání občánků. "Důvodem byl mizivý zájem rodičů, neboť akce byla vnímána, jako socialistická náhražka za křest. Navíc byla v Praze 6 zrušena porodnice a úřad neměl po dlouhá léta přístup k informacím o dětech narozených rodičům s bydlištěm na jeho území. Evidenci obyvatel vedla Policie ČR," vysvětluje vedoucí odboru vnitřních věcí Olga Králová.

Městská část ale na miminka nezapomíná. "Nově narozeným občánkům je zasílána uvítací listina na ručním papíře s podpisem starosty a bryndáček s beránkem, symbolem městské části," říká radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová, která v bývalém obřadu také vidí přežitek z minulé doby. "Městská část navíc pořádá mnoho jiných akcí, které dříve neexistovaly a které jsou určeny i pro větší počet dětí. Bohužel není v našich možnostech uskutečnit všechny akce. Nejedná se o nevůli ze strany městské části, snažíme se pouze využívat finanční zdroje co nejhospodárněji a pro co nejširší okruh lidí," vysvětluje radní Kejkrtová s tím, že podle pracovnic příslušného odboru je aktuálně zaznamenaný zájem ze strany rodičů přibližně jedno procento z počtu 800 narozených dětí za rok. Dodává, že na rozdíl od jiných městských částí navíc Praha 6 nezapomíná na seniory, kterým zasílá gratulace k významným jubileím.

Pro i proti

V debatě na webových stranách Prahy 6 se mísí zcela protichůdné názory. "Dříve se dítě vítalo křtem. Vítání občánků byla jakási náhražka. Já osobně bych se svým dítětem na tuto taškařici nešla," píše paní Koušová. Pan Petrány sice nepovažuje vítání miminek za náhražku křestu, který je určen věřícím, přesto označuje vítání za "šaškárnu".

"Nás by rozhodně potěšilo. Brala bych vítání něco jako svou svatbu (je to pro mě událost zplodit nový život) a kdo nechce, nemusí přeci chodit. Nezvat lidi s tím, že oni stejně nepřijdou, je trošku blbost. A dále bych to brala jako možnost seznámit se stejně starými miminky," píše paní Michaela. "Jedná se o novou generaci Prahy 6 a skutečně je to vzpomínka pro rodiče i potom pro děti na celý život. Nehledě na to, že posléze vytváří i určitou příslušnost k místu rodiště," domnívá se paní Libuše Lillingová, babička šesti vnoučat.

Debata o znovuzavedení obřadu se vede i v zastupitelstvu. "Všechny děti, které se rodí v Praze 6, by chtěly být přivítány aspoň panem starostou buď ve "Skleňáku" nebo na nějakém jiném místě, dejme tomu čtyřikrát do roka," řekla při interpelacích zastupitelka KSČM Dagmar Gušlbauerová. Zastupitel Oldřich Kužílek (ED) se naopak domnívá, že rituál vítání dětí do života nepřísluší úřadu nebo zastupitelstvu či veřejné správě. "Ať si nějaké společenství občanů, které vyznává podobné hodnoty, vytvoří sdružení nebo spolky a formou grantu je může politický orgán podpořit."

Přišly by maminky?

Náklady na současnou podobu "vítání" jsou cca 90 tisíc korun ročně. Tato částka je součástí milionového rozpočtu na všechny akce občanských obřadů ­ slavnostní setkání jubilantů, zasílání gratulací starším seniorům, na zlaté, smaragdové a diamantové svatby atd. Pokud by se organizovalo pozvání dětí s rodiči, přišlo by podle odhadu vedoucí odboru Králové na dalších 800 tisíc korun. "Náklady na dárky pro miminka, květiny matkám, fotografie z obřadu, také by bylo nutné dovybavit obřadní síň přebalovacím pultem a tak dále," vypočítává Králová. "Vítání bychom museli dělat po skupinách s 10 - 15 dětmi z důvodu kapacity obřadní síně, čekárny a možností parkování kočárků a aut atd. Otázkou je, jak zajistit zpětnou informaci, zda se pozvaní skutečně zúčastní," dodává Králová a připojuje vlastní názor: "Jsme jediná městská část, která v takovém rozsahu jako dnes pořádá setkání se seniory v obřadní síni (přes 2200 občanů ročně). Často jsme jediní, kteří jim k narozeninám popřejí. Myslím, že je to lidštější, důležitější a cennější akce, než vítání miminek."

Radnice je názorům obyvatel Prahy 6 otevřená. Skutečný zájem o obřad, který řada lidí dnes považuje za přežitek z minulé doby, by ráda zjistila v anketě na: www.praha6.cz a na emailové adrese vitaniobcanku@praha6.cz.

Takto se vítali občánci ve Skleňáku v roce 1966. Tradice skončila v 90. letech. Má se obnovit? Foto: Archiv