Z Petynky bude do čtyř let velkolepý rekreační areál s termální vodou

Obrovské změny čekají během následujících tří let koupaliště Petynka. Zastupitelé Prahy 6 v září schválili pětiletý pronájem celého areálu slovinské firmě Terme 3000, která zde hodlá vybudovat sportovní, rekreační a rehabilitační centrum otevřené veřejnosti po celý rok. Zastupitelé zároveň souhlasili s tím, že po dobudování komplexu nabídnou téže společnosti areál k prodeji za 110 milionů korun.

Zástupci slovinské společnosti veřejně prezentovali projekt na dostavbu areálu na jednání zastupitelů. Podle projektu, který je součástí smlouvy o pronájmu, by měla na Petynce vyrůst prosklená hala s 25 m dlouhým krytým bazénem spojeným s venkovním koupalištěm, ale též rehabilitační areál se saunami a fitness centrem. Kromě toho přibude ještě další objekt s centrem krásy a s termálním bazénem, tzv. Spa Petynka, do kterého by se měla dovážet termální voda ze Slovinska. "Nechceme stavět klasický aquapark, ale zařízení, které bude sloužit především pro odpočinek a rehabilitaci," řekl o záměru společnosti Terme 3000 její ředitel Dušan Bencik.

Pro děti se areál rozšíří o vnější i vnitřní bazény pro neplavce, skluzavky, tobogány, malé vodní atrakce i dětská hřiště. Projekt počítá s výstavbou tří tenisových kurtů. Investor plánuje rozšířit zázemí koupaliště o další šatny a sprchy. Na parkovišti bude k dispozici 234 míst. TERME 3000 odhaduje, že ji dostavba přijde zhruba na 490 milionů korun. Stavět by se mělo začít již příští rok a areál by měl být dokončen v roce 2009 ­ 10, nejpozději však do čtyř let.

Praha 6 už nebude areál dotovat

K pronájmu areálu s jeho následným prodejem se městská část rozhodla poté, co se nepodařilo pro ztrátový provoz najít provozovatele či nájemce. Petynku dosud spravuje společnost SNEO, kterou vlastní městská část. Pro Prahu 6, která do koupaliště od jeho vzniku investovala cca 110 milionů korun, znamenal provoz každoroční ztrátu 6 milionů korun, neboť koupaliště je pouze sezónní záležitostí. "Současnému areálu chybí ziskové aktivity, skladba nabídky rekreace je poměrně úzká a služby jsou nekomplexní. Pronájmem a následným prodejem chceme dosáhnout toho, aby bylo koupaliště provozováno efektivněji a aby byla zajištěna kompletní dostavba areálu," vysvětluje důvody pro rozhodnutí zastupitelstva místostarosta Jiří Fárek. Podle něj dosud existovala řada vizí, jak s areálem naložit, ale městská část se na nich nedokázala sjednotit. "Měli jsme vizi, ale nikoliv patřičné know-how," domnívá se Fárek. Společnost Terme 3000 se dlouhodobě zabývá lázeňstvím a vybudovala a provozuje síť podobných areálů s názvem "Panonské lázně" v řadě slovinských měst. Po dobu pětiletého pronájmu Petynky, který začne počátkem roku, bude Terme 3000 platit ročně 113 tisíc korun. Záruky na splnění plánů ošetřuje navržená smlouva. "Městská část se bude vyjadřovat ke každému stupni projektové dokumentace, vše se bude stavět jen se souhlasem městské části," uvedl ředitel SNEO Alois Novák, podle kterého je součástí smlouvy také grafická studie projektu. Smlouva o pronájmu má začít platit již od nového roku.

Ceny přizpůsobíme lidem

Návrh na pronájem Petynky prošel zastupitelstvem hladce bez větší diskuze. Proti hlasovali pouze komunističtí zastupitelé. "Petynka by se v žádném případě prodávat neměla. Městská část do ní dala spoustu peněz, a pokud by ji jen pronajala, měla by z ní dlouhodobý příjem," uvedla zastupitelka Dagmar Gušlbauerová z KSČM. Ve výběrovém řízení se ale nenašel takový nájemce, který by Petynku pro městskou část jen provozoval a současně dostavěl. Takto Praha 6 získá unikátní multifunkční komplex a neponese rizika ztrátového provozu.

Komunisté se také dotazovali na budoucí ceny vstupného. "Cenové úrovně přizpůsobíme kupní síle lokality," uvedl ředitel firmy Terme 3000 Bencik. Zastupitelka Strany Zelených Kolínská se tázala budoucího nájemce Petynky, zda je informován o výstavbě Městského okruhu a břevnovské radiály. "O těchto stavbách víme," ujistili ji slovinští podnikatelé s tím, že relaxační aktivity jsou směřovány do zadní části areálu a jsou odhlučněny vstupními objekty a zároveň hotelem, který se bude stavět (jiný vlastník) podél ulice na Petynce. Petra Kolínská za Stranu zelených pronájem a prodej areálu také podpořila.

Co vznikne na Petynce: