14. břevnovské posvícení rozvonělo předpolí kláštera

náhled souboruNejen nové pouťové atrakce, ale především pestrý kulturní program a množství libě vonících lahůdek přilákalo na podzimní břevnovské posvícení rekordní počet návštěvníků, který každým rokem stoupá.

Letos se opět do předpolí kláštera přišlo během víkendu bavit přes 30 tisíc lidí. Posvícení počtrnácté zorganizovala městská část společně se Spolkem břevnovských živnostníků. „Každý rok se snažíme program vylepšit a udělat pro návštěvníky co nejzajímavější. Jsme rádi, že na pódiu můžeme dát prostor břevnovským souborům nebo školám, jejich představení patří vždy k těm vydařeným a oblíbeným,“ řekl za Spolek živnostníků Tomáš Hudera.

Návštěvníky posvícení letos potěšila nová staročeská vesnička s historickým tržištěm, kde se mohli přiučit historickým řemeslům, dozvědět se něco o chovu domácích zvířat nebo dravců. Nechyběly prezentační stánky místních základních a mateřských škol, z nichž tradičně nejhezčí měla školka z Jílkovy ulice, stejně jako představení na pódiu. Tam se postupně představili i žáci škol, například mažoretky ze ZŠ Marjánka, soubory z Dědiny nebo Petřin-jih. O podvečerní zábavu se staraly skupiny Netopýr, Maxim Turbulenc a Rangers. Ohnivá show a závěrečný ohňostroj dodaly letošnímu 14. posvícení správnou jiskru.

Většina návštěvníků posvícení zavítala také do baziliky sv. Markéty, kde si mohla prohlédnout zrekonstruovanou varhanní skříň, do které byly teprve nedávno uloženy nové varhany. Ty byly vyrobeny díky penězům shromážděným ve sbírce a jejich návrat do Břevnova byl pomyslným vrcholem letošních oslav 100 let od povýšení na město.


Se setměním zábava u kláštera rozhodně neupadala. Večerní vystoupení pak každý den zakončil ohňostroj.


Tradiční řemesla nebo lidové tance k posvícení neodmyslitelně patří.


Mažoretky a jejich pečlivě secvičená vystoupení byly ozdobou pódia.


Vodní atrakce byly na posvícení novinkou a zájemce neodradilo ani to, že nebylo právě počasí ke koupání.

Foto: Roman Kelbich