Jeden vpich dokáže opravit srdce

náhled souboruÚstřední vojenská nemocnice má další špičkové pracoviště. Po více než ročních přípravách uvedl ředitel nemocnice Štefan Brunclík v říjnu do provozu novou angiolinku – nejmodernější zařízení pro diagnostiku a léčbu srdečních onemocnění.

Nové pracoviště je součástí kardiologického oddělení interní kliniky. „Angiolinka poskytne nesrovnatelně lepší záznam a zpracování obrazu. Pro pacienta to znamená rozšíření možnosti léčby a zpřesnění diagnostiky,“ vysvětlil přednosta kliniky Miroslav Zavoral. Špičkové zařízení umožní dělat nejen vyšetření, ale také ambulantní výkony pacientům při plném vědomí a bezbolestně. Ti mohou mnohdy krátce po zákroku odejít domů. „Je to takový malý zázrak, když pomocí jednoho malého vpichu do cévy na zápěstí dokážeme vyšetřit a opravit srdíčko a pacienta vrátit do života,“ uvedl MUDr. Škvařil, který linku představil. „Zařízení, na které přispělo ministerstvo obrany, stálo 35 milionů korun,“ sdělil doktor Zaoral s tím, že doufá, že velká investice je oprávněná. Na novém pracovišti slouží tým mladých vzdělaných kardiologů, kteří poskytují nepřetržitou péči při akutních infarktech myokardu.

Slavnostního otevření pracoviště angiolinky se zúčastnil starosta Tomáš Chalupa. „Občané Prahy 6 vnímají velmi pozitivně to, že je střešovická nemocnice jejich spádovou. Věřím, že nové pracoviště bude sloužit všem, kteří jej budou akutně potřebovat,“ řekl starosta.