Kaštan během festivalu nabídne kytaristu Stotzema

náhled souboruJubilejní desátý ročník festivalu Kytara napříč žánry, jenž tradičně startuje v v Dejvickém divadle, zahájil v říjnu koncert projektu Mama Africa.

Pozvání na festival, který každoročně představuje špičkové kytaristy v různých žánrech, přijali do Dejvic muzikanti s osobním vztahem k hudbě černého kontinentu, kteří dlouhodobě žijí v Čechách – Shabab Tolouie z Íránu a perkusista Papis Nyass. Za nemocného Elvise Kititi z Konga zaskočil brazilský kolega Andrea Sa, který žánr afrických rytmů doplnil o brazilské melodie. Na pódiu se se skupinou představil také ředitel festivalu Stanislav Barek, který spolu s agenturou Taktika Muzika festival pořádá.

Na Prahu 6 se festival putující po různých koncertních místech vrací 21. listopadu do kulturního centra Kaštan. Zde vystoupí belgický kytarista Jacques Stotzem, považovaný za jednoho z nejrůznorodějších kytaristů. Nahrál již deset alb a drží se na vrcholu oblíbenosti fanoušků akustické kytary. Jeho unikátní a precizní hra v sobě kombinuje skvěle rozvinutý smysl pro melodii s vzácně dynamickým přístupem k nástroji, který tak promlouvá přímo k posluchači. Jacques má plně rozvinutý smysl pro harmonii, který je v jeho skladbách zcela evidentní. Toto vše je pak stmeleno perfektním zvládnutím nástroje a interpretovou optimistickou náturou.