V programu deregulace jsou volné byty pro seniory, ale jen dočasně

Městská část uvolnila do programu Deregulace další volné malometrážní byty k výměně. Radnice je nabízí seniorům, občanům Prahy 6, kteří mají obavy z toho, že nedokážou platit deregulované nájemné ve větším bytě v soukromém nebo obecním domě.

„Rád bych vybídl starší občany, aby se skutečně o program zajímali. Nyní jsme připraveni jim pomoci. Bylo by zbytečné, aby se časem dostali do situace, kdy nebudou schopni ze svého důchodu nájem ve stávajícím velkém bytě zaplatit. Pak už byty nebudou,“ říká starosta Tomáš Chalupa. Zdůrazňuje, že program deregulace je určen nejen nájemníkům obecních bytů, ale zejména lidem, kteří žijí v domech soukromých majitelů.

„Momentálně připravujeme již třetí výběrové řízení, do kterého se mohou přihlásit senioři, kteří se chtějí nastěhovat do menšího obecního bytu s tím, že ten původní vrátí zpět majiteli,“ vysvětluje radní Jan Holický. Volných bytů, které je městská část schopna dát v nejbližší době k dispozici, je zhruba stovka. Jsou připravené k nastěhování a jsou v různých místech Prahy 6. Jejich velikost je do 60 m2. Byty, které městská část neobsadí prostřednictvím výměn, najdou své vlastníky formou výběrového řízení, případně losu.

Zatímco dosud byl zájem o výměnu bytu relativně malý, radnice očekává, že s dalším zdražením nájmů se lidé o možnost přestěhovat se do menšího bytu začnou zajímat více. Od nového roku mají majitelé domů možnost zvednout nájem podle deregulačních pravidel. Ta se odvíjejí podle katastrálního území. K nejvyššímu zdražení dojde v oblasti Bubenče, Dejvic, Břevnova a Střešovic. „V obecních domech to znamená ze současných 49,66 korun za m2 na 66,59 korun za m2. Nájem oproti roku 2007 tak naroste o 16,93 korun za m2, tedy o 34,1%,“ uvádí radní pro sociální problematiku Jan Holický.

Program je velkorysý

Podle podobných pravidel jako má program výměny bytů se lidé mohli hlásit i do výběrového řízení na pronájem bytů v domě Nová Ořechovka, který je určen seniorům. Toho využili například manželé Milada a Artur Brodští, starousedlíci z Dejvic, kteří žijí v bytě o 140 m2 v domě soukromého majitele. „Kdysi nás tu žilo šest, ale postupně jsme zde zůstali s manželem sami. Velký nájem už bychom z důchodu sami nezaplatili, a to bylo pro nás velmi stresující,“ vysvětluje paní Brodská, která žije v Dejvicích čtyřicet let a její manžel ještě o dvacet déle. Rozlehlý byt v Dejvicích nyní manželé vrátí majiteli a přestěhují se do dvoupokojového bytu na Ořechovku. „Těší nás gesto radnice, které je vůči seniorům velkorysé. Obávali jsme se toho, že se budeme muset stěhovat do jiné městské části nebo někam z Prahy,“ říká paní Brodská, která je ráda, že zůstává tam, kde je zvyklá. „Těší nás, že zůstaneme v Praze 6, kde máme přátele a vychovali jsme děti,“ dodává. Městská část již tímto způsobem pomohla více než padesáti seniorům z Prahy 6, kteří se ještě před Vánoci budou do Nové Ořechovky stěhovat.

O programu Deregulace a podmínkách výběrového řízení se lidé mohou informovat v informačních kancelářích městské části nebo na úřadu v pondělí (12–18 hod.) a ve středu (8–18 hod.) v kanceláři č. 331 u pana Čermáka. Každé úterý se konají poradenská dopoledne v jednotlivých informačních kancelářích.