Dejvice mají nové náměstí a první garáže pod zemí

náhled souboruRok a měsíc od poklepání základního kamene radní slavnostně otevřeli první obecní podzemní garáže v Praze 6. Současně s nimi Dejvice dostaly nově upravené náměstíčko mezi ulicemi Kafkova a Wuchterlova, které vniklo z nevzhledného betonového parkoviště.

"Není běžné, aby v hotovém městě vzniklo nové náměstí," komentoval jeho otevření starosta Tomáš Chalupa. "Navíc takové, které kromě zeleně nebo laviček zdobí i vodní prvky, je na území městské části vůbec první," dodal s tím, že místo, které je označováno jmény ulic Kafkova ­ Wuchterlova by si nepochybně zasloužilo i své jméno. "Vnímám to jako výzvu tento dluh odčinit."

Doplnil ho patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, který upozornil také na modlitebnu husitské církve z roku 1926, budovu dominující náměstí, která ve stejné době dostala novou fasádu: "Náměstí je místo, kde by se lidé měli potkávat a v přeneseném smyslu slova tzv. vypnout. Zde to platí téměř doslova, zde by měli vypnout i své motory."



Garáže hlavně pro místní

Pod náměstím radnice postavila podzemní garáže s kapacitou 116 parkovacích stání. Jde o první parkovací stání zbudované radnicí Prahy 6. Nájemci začnou v garážích parkovat od prosince. Obyvatelům Prahy 6 se nabízí celodenní parkování za čtyři tisíce korun měsíčně. Celotýdenní noční stání vyjde zájemce na 2500 korun. "Jde o cenu pro místní, která není tržní. Vypočetli jsme ji z provozních nákladů a cen dalších podzemních parkovišť," uvedl radní Jan Záruba. Garáže mají automatický bezpečnostní systém, pro vjezd slouží magnetická karta. Přístup dalších osob by měl plně automatizovaný systém vyloučit pomocí mříže, závory a kamer. Náklady městské části na výstavbu garáží a vytvoření náměstí se pohybovaly okolo 120 miliónů korun. S jejich zprovozněním si radnice hodlá ověřit, zda je možné se touto cestou ubírat i v budoucnu. "Zpracováváme studii, která napoví, kolik parkovacích míst je v centrální části Bubenče a Dejvic potřeba, a zda jsou i jiná místa, kde by bylo možné garáže postavit," uvedl radní Záruba. Podle starosty Chalupy dřívější studie vykázaly deficit 800 parkovacích stání v této lokalitě.



Červení koně jen na chvíli

Na náměstí, kde nebyla dosud žádná zeleň, přibylo 24 nových stromů, které se na jaře zazelenají. Vodní kaskády a bazénky doplní bronzové plastiky tří koní a ostrůvky, které tam budou umístěny na jaře. Při otevření je nahradily červené plastové makety.