Léta v Legii spláchlo Beaujolais

náhled souboruKřest knihy Stanislava Gazdíka "15 let v Legii" proběhl v listopadu v Písecké bráně hned s pěti kmotry: zpěvákem Pavlem Bobkem, producentem Václavem Marhoulem, modelkou Martinou Dvořákovou, lékařem Lukášem Pollertem a provozovatelem Písecké brány Petrem Mändlem.

Křest začal jako typický legionářský den, za zvuků trubky legionářské znělky. Zvuk, který Stanislav Gazdík (37) zná nazpaměť. Jako jediný Čech strávil v této bojové jednotce tak dlouhou dobu. Podařilo se mu prosadit v cizinecké legii a prožít zde 15 let. Tyto vojenské jednotky působící ve Francii jsou díky literatuře a filmu opředeny různými mýty. U mnoha mladých lidí jsou spojovány s romantikou, vůní dálek a velkým dobrodružstvím.

Cizinecká legie je profesionální armáda, kde je člověk tvrdým tréninkem cvičen, aby vydržel v extrémních podmínkách. Její jednotky se posílají do míst, kde normální vojenské útvary nevydrží a tyto vojenské mise jsou nejnáročnější po fyzické, psychické i časové stránce. Skutečná fakta lze najít v knize "15 let v Legii", která se prodává také v Písecké bráně.

V Písecké bráně nechyběli ani zástupci Francouzské ambasády a další hosté. Kniha se křtila stylově. Právě v den křtu totiž přichází Beaujolais Nouveau, mladé červené víno z Francie, které se začíná prodávat pravidelně každý třetí listopadový čtvrtek.