Nová Ořechovka přivítala první nájemníky

Novou Ořechovku s 53 malometrážními byty nechala postavit radnice Prahy 6. Náklady na výstavbu dosáhly téměř sto milionů korun.

"Byty v domě jsou určeny pro seniory, kteří se ocitnou v tíživé bytové situaci s ohledem na deregulaci nájemného. Jejich celkový zdravotní stav a věk by měl být takový, že nepotřebují komplexní péči a mohou vést samostatný život ve vhodných podmínkách," vysvětlil význam nové stavby starosta Chalupa.

Na slavnostní otevření domu přišli i samotní nájemníci, kteří již své byty v domě získali ve výběrovém řízení. Obsazeno je tak dnes 41 bytů, pro další nájemníky jich zbývá ještě 12. Mezi podmínky získání bytu například patří, že nájemník musí být dlouholetým občanem Prahy 6, věkem nad 65 let, nevlastní movitý majetek a nebyl účastníkem privatizace.



Stěhování v 90ti letech

Nejstarší obyvatelkou domu je devadesátiletá paní Milada Marková z Dejvic, která od roku 1939 žila v domě ve Wuchterlově ulici. Dům má dnes soukromého majitele, proto se paní Marková rozhodla využít nabídky radnice a vyměnit 90ti metrový byt s deregulovaným nájemným za o třetinu menší v Nové Ořechovce. "Ve čtvrtém patře jsem neměla výtah. Tady je to i s výtahem a je to tu krásné. Vůbec nemám pocit, že bych si nějak pohoršila. A je tu krásný výhled," řekla první nájemnice domu, která se i stačila seznámit s ostatními nájemnicemi.

Možnost stěhování do domu na Ořechovce si pochvaluje i pan Spálenka. Kvituje gesto radnice, která se snaží řešit tímto způsobem dopady deregulace. Spálenkovi se také stěhují ze soukromého domu do bytu 2+kk.

Každý byt má předsíň s prostorem pro šatní skříně, koupelnu a jeden nebo dva pokoje s kuchyňským koutem vybaveným kuchyňskou linkou s ledničkou, dřezem a elektrickým sporákem. K téměř každému bytu přísluší lodžie nebo balkon.

Při slavnostním otevření domu se sešli nejen představitelé současného vedení radnice, ale i minulého, které projekt stavby domu odstartovalo. Náměstkyně pražského primátora Marie Kousalíková (ODS) byla jako místostarostka Prahy 6 pověřena hledáním vhodného pozemku, bývalý radní Jan Šafr (ČSSD) připravoval systém fungování domu. Stavba Nové Ořechovky, kterou projektoval ateliér A. B. M. architekti, byla zahájena vloni v září. Dodavatelem stavby byla liberecká společnost Syner.