Radní Prahy 6 a 1 jednali společně

Radnice městských částí Praha 6 a Praha 1 našly společnou řeč v řadě témat. Spolupracovat chtějí zejména v oblasti dopravy, poskytování sociálních služeb nebo při deregulaci nájmů. Shodli se na tom radní při prvním společném jednání rad.

Zatímco Praha 1 zavedla placené stání od začátku listopadu, Praha 6 o zavedení teprve uvažuje. "Nestanovíme zóny placeného stání, pokud nebudeme mít jasno, jak to bude fungovat. Nechceme řešit chyby za pochodu," řekl starosta Tomáš Chalupa. Radnice nejprve musí najít odpovědi na řadu otázek, například jak systém uhlídat, kolik bude třeba strážníků, zda propojit provozovatele garáží a stání na povrchu atd. Praha 1 proto nabídne radnici Prahy 6 své úředníky a zkušenosti. "Některé zkušenosti jsou transformovatelné i na naši městskou část," uvedl Chalupa s tím, že zatímco Praha 1 má zóny na celém území, na šestce by to pravděpodobně bylo jen v centrální části Dejvic a Bubenče.
 
 Společně chtějí radnice obou částí postupovat také při poskytování sociálních služeb seniorům a zdravotně postiženým občanům. "Pokud občan Prahy 1 má například příbuzné nebo pracuje v Praze 6 a potřebuje zde využívat služeb pečovatelské služby, bude to možné," uvedli starostové Petr Hejma a Tomáš Chalupa. Obě radnice také prosazují výstavbu nového hospice na území Prahy, kterou jsou ochotné podpořit i finančně.
 
 Na společném postupu se dohodly i v případě zavedení mýtného v centru Prahy, které by mělo dopad na hraniční území.