Vánoce v Písecké bráně

Zapálením první svíce na adventním věnci a rozsvícením vánočního stromu začal také letošní advent v Písecké bráně, který je novinkou ve Vánoční nabídce Prahy 6.

Až do Vánoc bude naplněn pestrým programem a akcemi pro děti i dospělé. Vrcholem se stane 25. prosince představení Rybovy České vánoční mše v podání sólistů Národního divadla a Státní opery pod taktovkou Miriam Němcové. Představení Rybovy mše mělo již vloni obrovský úspěch.

O nedělích se konají v prostorách brány adventní dílny pro děti i dospělé. Zde si mohou z připraveného materiálu a pod odborným vedením vyrobit vlastní vánoční dekorace a ozdoby, vyrobit vánoční věnce, vyzkoušet si zdobení perníků. Mezi další vánoční dovednosti, které si mohou zájemci vyzkoušet, patří i výroba plechových a drátových ozdob, motaných svíček z včelího vosku, výroba andělíčků různými technikami, svícnů z jablek, voňavých závěsných pomerančů s hřebíčky nebo malování vánočních koulí. Jeden den budou dílny vyhrazeny pro seniory.

Až do 6. ledna v bráně potrvá výstava lidových zvyků, vánočních symbolů, jejíž autorkou je Valburga Vavřinová. Společně s malířkou Ivou Hüttnerovou si připravila o Stříbrné neděli také přednášku o adventu a časech vánočních.