Začaly Vánoce Prahy 6

náhled souboruDesítky dospělých i dětí přišly přivítat adventní čas a rozsvítit vánoční stromy. Ty se letos rozblikaly hned na třech místech ­ v Břevnově, letos poprvé u Písecké brány, a na Vítězném náměstí pak strom s nejdelší tradicí, který je každý rok ověšen roztomilými ozdobami vyrobenými dětmi ze základních a mateřských škol z Prahy 6.

Těm, kteří si našli čas sejít se při rozsvěcení stromů, popřál krásný advent i starosta Tomáš Chalupa. "Bylo by dobře, kdybychom si místo zběsilého nakupování udělali čas na sebe a své blízké. A nezapomněli, že jsou také lidé, kteří jsou sami. To, že si na ně někdo vzpomene, jim udělá větší radost než drahý dárek," připojil starosta k přání krásných Vánoc, zdraví a štěstí. Dejvický vánoční strom přivítal hudbou žesťový sextet Posádkové hudby Praha, v Břevnově to byl pěvecký sbor dětí ze ZŠ Marjánka. Současně se stromy se rozsvítilo i vánoční osvětlení ulic. Světélka nakoupila radnice před dvěma lety a nyní je každý rok rozvěsí. "Je to výhodnější, než výzdobu každý rok objednávat," uvedl mluvčí radnice Martin Šalek.

Tradiční vánoční program ve stanu na Vítězném náměstí zahájil 5. prosince koncert pěveckého souboru Sedmihlásek ze ZŠ Červený vrch a večerní vystoupení Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu. Vánoce Prahy 6 pokračují až do 19. prosince pestrou nabídkou koncertů a divadélek pro děti, každé odpoledne vystoupí soubory dětí z mateřských a základních škol. Mezi letošní hvězdy programu patří například sestry Havelkovy, Jitka Zelenková, Dobrý večer quintet nebo písničkář Jan Burian. Své spoluobčany opět potěší Eva Pilarová, břevnovská patriotka, závěr Vánoc pak bude patřit skupině YoYo Band.

Nebude chybět vloni velmi populární kluziště se speciálním plastovým povrchem, které se otevře veřejnosti každý den od 10 do 19.30 hod. Brusle si bude možné zapůjčit zdarma přímo na místě.

Novinkou letošního programu je 1. ročník Mikulášské jízdy automobilových veteránů, který se koná v sobotu 8. prosince. Od 10 hodin budou historické vozy vystaveny na Vítězném náměstí, odkud se vydají v 11 hod. po Evropské k obchodnímu centru Šestka a v 15 hod. se znovu vrátí na náměstí.