Zastávky budou bezpečnější

Pár týdnů musejí chodci i řidiči vydržet nepříjemnosti na Červeném vrchu na Evropské ulici, které způsobuje rozkopaná tramvajová zastávka. Výsledkem bude bezpečnější přecházení a rozšířená refýž odpovídající množství lidí, které se během dne na obou zastávkách pohybují.

Rozšíření tramvajových ostrůvků je jedním z bezpečnostních opatření pražského dopravního podniku, které vloni iniciovala městská část. Opatření navrhl Ústav dopravního inženýrství, který měl zpracovat řešení situace v úseku, kde docházelo ke kolizím chodců s auty, a místo hlídali strážníci městské policie.

Po dokončení úprav bude přechod o pár metrů přemístěn tak, aby to odpovídalo současným předpisům. Přechody budou plně bezbariérové, na rozšířených nástupních ostrůvcích bude nové zábradlí a v obou směrech bude umístěn i přístřešek. Stejná opatření probíhají i v zastávce Říčanova na Patočkově ulici. Obě stavební akce financuje pražský dopravní podnik.





Mladík zachránil plastiku

Stokilová bronzová plastika z kašny na Sibiřském náměstí by nejspíš skončila ve sběru nebýt duchapřítomnosti Tobiáše Judla. Pětadvacetiletý mladík z Prahy 6 výtvarné dílo poznal, když si jej bezdomovec odvážel Terronskou ulicí na kárce pryč.

Chvíli se s ním dohadoval, bezdomovec plastiku nejprve shodil mezi kontejnery, poté opět naložil a odvážel. Jak dokázal manipulovat s dílem, které stěží unesou dva chlapi, je záhadou. Tobiáš Judl znovu donutil bezdomovce plastiku vyndat a zavolal policisty. Bezdomovec utekl a abstraktní plastika od sochaře Karla Hladíka, jejíž hodnota může dosáhnout statisíce, skončila na policii. Odtud si ji převzali úředníci z radnice Prahy 6. Ukradené dílo bylo již posledním z původních třech částí. Zda se vrátí na kašnu a v jaké podobě musí radnice teprve vyřešit. "Patrně vypíšeme soutěž na nové osazení kašny, do kterého by se plastika umístila," uvedla pracovnice odboru územního rozvoje Petra Veselá. Pozornému mladíkovi, který dílo zachránil, radnice poděkovala a předala malý dárek.





Nová Ořechovka přivítala první nájemníky

Novou Ořechovku s 53 malometrážními byty nechala postavit radnice Prahy 6. Náklady na výstavbu dosáhly téměř sto milionů korun.

"Byty v domě jsou určeny pro seniory, kteří se ocitnou v tíživé bytové situaci s ohledem na deregulaci nájemného. Jejich celkový zdravotní stav a věk by měl být takový, že nepotřebují komplexní péči a mohou vést samostatný život ve vhodných podmínkách," vysvětlil význam nové stavby starosta Chalupa.

Na slavnostní otevření domu přišli i samotní nájemníci, kteří již své byty v domě získali ve výběrovém řízení. Obsazeno je tak dnes 41 bytů, pro další nájemníky jich zbývá ještě 12. Mezi podmínky získání bytu například patří, že nájemník musí být dlouholetým občanem Prahy 6, věkem nad 65 let, nevlastní movitý majetek a nebyl účastníkem privatizace.