Fotbaloví rozhodčí na dejvické scéně

Premiéru maďarského titulu „Šťovík, pečené brambory,“ uvede v únoru na scénu Dejvické divadlo. Dosud ji uvádělo v jen předpremiérách. Autorem hry je významný současný maďarský dramatik Zoltán Egressy. Jeho hry se setkaly s velkým ohlasem i na českých jevištích, jednou z jeho nejúspěšnějších her je Portugálie, kterou má už více než pět let na repertoáru pražský Činoherní klub.

V komedii o třech fotbalových rozhodčích, odehrávající se během jednoho ligového zápasu, vzdává autor mimo jiné hold svému zamilovanému sportu, který dosud sám aktivně hraje v dresu hereckého mužstva. Sám Egressy k tomu říká: „Chtěl jsem napsat hru vyloženě pro tři postavy a začal jsem hledat prostředí. Situaci, kde by spolu byli zavřeni tři lidé. Odkud nemůžou odejít, ať se děje cokoliv, protože je něco spojuje – úkol, společná věc. Nemusel jsem dlouho přemýšlet, napadl mě fotbal, společná šatna, tři rozhodčí. Uzavřenost je už sama o sobě základní dramatickou situací a nemožnost úniku je zas situace komická.“ Tak vznikl Šťovík, pečené brambory, který je o fotbale - a samozřejmě není o fotbale…. V režii Lídy Engelové hrají Egressyho komedii „pro tři“ David Novotný, Martin Myšička a Petr Lněnička. „Zoltán Egressy přislíbil na únorové premiéře osobní účast,“ slibuje ředitelka divadla Eva Měřičková.

V lednu byla v Dejvickém naposledy uvedena inscenace hry T. Williamse „Tramvaj do stanice Touha“ a začátkem února opustila repertoár adaptace románu I. B. Singera „Love Story“ se Zdeňkou Volencovou v roli Tamary. „Obě inscenace jsme ukončili kvůli prostorové náročnosti dekorace, a také bylo třeba vytvořit prostor pro nové tituly,“ sdělila Eva Měřičková.