Kino na Ořechovce opravuje a promítá dál

náhled souboruKino Ořechovka, které v Praze 6 promítá filmy od 20. let minulého století, mělo namále a hrozilo mu zavření. Zachránila jej dotace městské části, která přispěje osmatřiceti tisíci korun na generální opravu promítacích zařízení.

„Bez dotace městské části bychom pravděpodobně kino zavřeli nebo výrazně omezili provoz,“ říká provozovatelka kina Zuzana Bönischová. „Jsem za podporu velmi vděčná a myslím si, že by byla škoda, kdyby Praha 6 přišla o své jediné kino.“

Ořechovka je v současnosti jediným kinem na šestce, které promítá filmy každý večer sedm dní v týdnu. Proto se rada městské části rozhodla kino podpořit. „Pokud jako městská část dotujeme kulturu, tak je naší snahou podporovat co nejširší kulturní nabídku občanům Prahy 6,“ říká radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová.

Podle Bönischové zisky z představení v současné době pokryjí provozní náklady. „Pokud přijde havárie nebo je potřeba větší oprava, už se peněz nedostává. Díky dotaci na opravu budeme ještě nějakou dobu promítat.“ Přestože konkurence multikin je velmi silná, Ořechovka si stále drží ustálený počet návštěvníků, kteří vyhledávají jeho program. Ovšem doby, kdy na Ořechovce býval plný sál, už jsou dávno pryč. „Hrajeme hlavně české a evropské filmy, dáváme přednost též kultovním dílům. Nepromítáme horory ani thrillery,“ říká k výběru filmů Bönischová.

Provozovatelka kina by navázala bližší spolupráci s městskou částí. „Jazykovou výuku dětí by mohlo podpořit promítání cizojazyčných filmů, v březnu uvedeme divadelní představení pro děti v angličtině,“ plánuje s tím, že v uplynulých dvou letech se díky grantu městské části v sále konaly výchovné koncerty pro děti nebo přednášky. Pokud by o podobné akce byl zájem, mělo by smysl se o zachování kina dále snažit.