Oslavy 100 let města Břevnova startují masopustem

Rej masek, pouliční divadlo, klauni na chůdách, zabijačkové pochoutky a pro masky jelítka i jitrnice zdarma… O letošním masopustu by mělo být veselo. V posledních letech zkomírající tradici masopustního průvodu, kterého se zúčastňovala v maskách jen hrstka lidí, čeká vzkříšení.

 

V rámci letošních oslav 100 let od povýšení Břevnova na město se do organizace masopustu, který tradičně pořádal Spolek břevnovských podnikatelů, zapojila Praha 6 i další organizace. „Věřím, že oslavy stoletého Břevnova budou stejně významné a pro návštěvníky atraktivní, jako oslavy sta let Bubenče, na které jich přišly desítky tisíc,“ řekl starosta Tomáš Chalupa s tím, že masopustem vše začíná a hlavní oslavy propuknou na konci dubna.

Třináctý masopustní průvod vyjde v pátek 16. 2. v 16 hodin od poutní kaple na Dlabačově naproti hotelu Pyramida poté, co starosta udělí maskám masopustní právo. Masky by měly být tradiční, připomínající „staré dobré časy“ let 1907, kdy se stal Břevnov městem. Stejné téma má i masopustní bál.

Oživení průvodu přichystal KC Kaštan – před zahájením průvodu zatančí a zazpívají na chůdách členové Divadla Mimotaurus. Průvod v doprovodu kapely Žižkovanky zamíří vzhůru po Bělohorské ulici cestou, navštíví obchůdky živnostníků a skončí u „Kaštanu“, kde dojde na rituální pochování basy. Pro masky je připravené občerstvení zdarma.

V zahradě Kaštanu budou moci návštěvníci kolem půl šesté zhlédnout představení na chůdách i bez nich, plné písniček vyprávění a scének. V sále bude od 18.30 následovat koncert folklorní skupiny Rosti Tvrdíka Léčba písní: masopustní a jiné lidové písně, propojené vyprávěním o lidových masopustních zvycích, v podání charismatického vypravěče Rosti Tvrdíka. Vstup na celou akci je zdarma, stejně jako na sobotní pohádku O bubácích a hastrmanech od 15 hodin.

Tradiční masopustní bál, který se koná den po průvodu, se letos po několika letech přesouvá z Ořechovky do sálu hotelu Pyramida na Dlabačově, kde bude více prostoru pro tanec i zábavu. Na účastníky bálu čeká bohatá živnostenská tombola a samozřejmě soutěž o nejlepší masku. Vstupenky jsou v prodeji v informační kanceláři radnice nebo v prodejně textilu J. Šťastné v Bělohorské ul. 98.

Letošní oslavy předznamenalo již slavnostní vánoční osvětlení Břevnova, radnice chystá také výstavu dobových fotografií a dalších dokumentů. Na konci roku vyšla též kniha o Břevnově a nástěnný kalendář. To vše pod společným logem 100 let Břevnova.