Rozhovor s Václavem Šírlem zástupcem starosty

Na radnici jste zodpovědný za správu obecního majetku. Co vše máte na starosti? Spadají do vaší kompetence také výměny bytů? Jak naložila rada s možností zvýšit nájemné v obecních domech?

Na radnici jste zodpovědný za správu obecního majetku. Co vše máte na starosti?
Zodpovídám za koordinaci správy majetku. Jde především o evidenci, inventarizaci a pojištění majetku, a také za správu pohledávek. Rozsáhlá privatizace týkající se téměř 6000 bytů ukázala, že mnohdy nejsou v souladu údaje vyjadřující například velikost bytu ve skutečnosti a podle evidence správců. I proto probíhají digitální přeměřování a sjednocování evidence všech správců.

Spadají do vaší kompetence také výměny bytů?
Rozhodně. Je to také jeden produktů privatizace.V několika vlnách jsme pomohli najít 47 zájemcům o koupi byty v domech určených k prodeji. Jednalo se o směnu, kdy nám zájemce vrátil svůj byt a získal volný byt v domě, který prodáváme. Byt, který vyměnil, pokud byl malometrážní, jsme využili jako sociální. Pokud překračoval rozměry malometrážního bydlení, pronajali jsme jej ve výběrovém řízení. Kromě toho se také starám o vymáhání pohledávek od neplatičů nájemného. Oproti minulosti máme nový systém, kdy po tříměsíčním upomínání neplatičů rovnou posíláme žaloby. Díky privatizaci neplatičů ubylo, protože nemít dluh vůči městské části je podmínkou prodeje. U majetku, který si ponecháváme, zpracováváme protokoly s technickými údaji, které poslouží jako zdroj dat pro rekonstrukce těchto domů, které už mimochodem začaly. Bohužel se celkový vnitřní dluh údržby na nemovitostech Prahy 6 za uplynulá desetiletí kvalifikovaně odhaduje na 900 mil. korun, tedy necelý rozpočet Prahy 6 pro celý rok. Je zřejmé, že to co zde minulý režim dokázal devastovat 40 let, neopravíme za rok či dva.

Jak naložila rada s možností zvýšit nájemné v obecních domech?
O zvýšení regulovaného nájemného na necelých 50 kč za m2 rozhodli radní v prosinci, nicméně lidí se to dotkne až od 1. května. Týká se to přibližně patnácti set bytů. Tržní nájemné v Praze 6 však stále dosahuje přibližně trojnásobku. Neobávám se žádného masivního stěhování, pokud lidé na nájem nebudou mít, existuje systém sociálních dávek, který jim pomůže.