Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Připravujete celou řadu bezpečnostních opatření na Evropské a Patočkově. Opravdu věříte, že díky tomu ubyde smrtelných nehod? V některých místech dojde ke zúžení pruhů či dokonce snížení na jeden. Nevytvoří to jen další zácpy? Na úrovni celé Prahy se diskutuje o pořádání olympiády. V této souvislosti se často zmiňuje Strahov. Jste pro olympiádu na Strahově?

Připravujete celou řadu bezpečnostních opatření na Evropské a Patočkově. Opravdu věříte, že díky tomu ubyde smrtelných nehod?
Věřím, že už tyto ulice nebudou vést smutný žebříček z celé Prahy. Proto jsme se spolu s hlavním městem rozhodli investovat jen do těchto dvou ulic několik desítek milionů korun. Bohužel nemohu slíbit, že už tam nikdy k žádné nehodě nedojde. To by bylo krásné, ale to bychom nejdřív museli věřit tomu, že všichni řidiči budou jezdit podle pravidel, ale také, že pravidla budou dodržovat i chodci. To o obou skupinách účastníků silničního provozu říci opravdu nemůžeme. Bohužel.  

V některých místech dojde ke zúžení pruhů či dokonce snížení na jeden. Nevytvoří to jen další zácpy?
O zmenšení počtu pruhů – ve třech krátkých úsecích – se skutečně uvažuje. Jednak kvůli tomu, aby byla vytvořena opravdová preference hromadné dopravy, a jednak kvůli bezpečnosti chodců v místech, kde musí silnici přecházet a kde není a nebude ani nadchod, ani podchod. Uvažujeme o místech na západním konci těchto komunikací, a to pouze v pruzích směrem do centra. V tomto smyslu se to asi nejvíce dotkne těch, kteří namísto hromadnou příměstskou dopravou jezdí do Prahy autem. Nechci mimopražské či jiné řidiče házet do jednoho pytle, faktem nicméně je, že zejména charakter Evropské ulice svádí řidiče k tomu, aby se chovali stejně jako předtím na dálnici či na okruhu. Naším cílem je proto mimo jiné vytvořit i taková opatření, aby každému bylo hned za křižovatkou s Drnovskou jasné, že Evropská není dálnice, ale komunikace uprostřed města.  

Na úrovni celé Prahy se diskutuje o pořádání olympiády. V této souvislosti se často zmiňuje Strahov. Jste pro olympiádu na Strahově?
Neřeknu ano či ne. Tak jednoduché to není. Má odpověď je nicméně jasná, a to jsem řekl i vedení města. Předložte nám, Praze 6, lidem z Břevnova, seriozní analýzu plusů a minusů. Budou-li plusy převažovat, jistě tuto myšlenku podpoříme. To samé platí i v případě, kdy převáží minusy. Vybrat Strahov kvůli nostalgii mi nepřijde jako úplně nejdůležitější argument, byť jistě nelze zcela pominout.