V Praze 6 vítr shodil střechu a vyvracel stromy...

náhled souboruVětrná smršť, která řádila 18. a 19. ledna, byla vzhledem ke škodám po celé republice k Praze 6 poměrně milosrdná. Ale ani ji neušetřila. Silný vítr, který dosahoval rychlosti přes 160 km/h překvapil hodně lidí. Tašky ze střech domů loupal jako perníček, lámal větve i celé stromy, vyvracel dopravní značky a hasiči vyjížděli k množství případů.

„Podle předběžných odhadů škody na majetku městské části dosáhly výše 3,1 milionu korun. Poškozeny jsou objekty dvanácti základních škol a pěti mateřských škol. Opravy budou stát více než milion korun,“ uvedl mluvčí radnice Martin Šalek. Jde o poškozené střechy, ploty a v zahradě ruzyňské školy spadly tři stromy. Půl milionová škoda je na další zeleni a dřevinách.

 


Největší katastrofu po sobě nechala zanechala vichřice na Petřinách, kde během několika okamžiků smetla kolem půl druhé v noci krytinu ze střechy tělocvičny Gymnázia Nad Alejí. „Naštěstí se nikomu nic nestalo. Hned druhý den začalo odklízení trosek, které trvalo zhruba týden,“ řekl ředitel gymnázia Jiří Benda. Krytina, která uletěla ze střechy, poničila také novou fasádu školy a školní venkovní sportoviště. „Pokusíme se zachránit, co se dá. Nyní musíme zajistit střechu, aby skrz ní neteklo, a pak se uvidí,“ sdělil Benda, který opravy odhaduje na půl roku a vzniklou škodu na přibližně 5 milionů korun. Střecha postavená v roce 1988 dostala novou krytinu před pěti lety.


V parku na Bořislavce vyvrátil poryv větru vzrostlý smrk i s kořeny. Další strom padl hned vedle. Naštěstí nepadl na zaparkovaná auta u vozovky, opřel se o sousední strom. Největší škody na stromech hlásil magistrát v Divoké Šárce.