Další tragédie na přechodu na Bělohorské

Bělohorská ulice si vybrala další daň. A opět poblíž břevnovského kláštera. Prvního března večer srazil řidič dodávkou dvě mladé ženy, které na přechodu pro chodce přecházely silnici na tramvajovou zastávku Říčanova. Nehoda skončila tragicky.

Pětadvacetiletá dívka zemřela při převozu do nemocnice, její o tři roky mladší kamarádka je těžce zraněná a leží na jednotce intenzivní péče ve střešovické nemocnici. Přestože zatím probíhá vyšetřování nehody, podle brzdné dráhy i poškození vozidla se lze domnívat, že řidič jel velmi rychle. Navíc odmítl dechovou zkoušku i odběr krve.

Od října byla tato nehoda v Praze 6 již třetí, při které zemřel chodec na přechodu. Starosta Tomáš Chalupa je bezradný. „Přitom investujeme do bezpečnosti chodců víc než všechny městské části dohromady,“ říká. Právě na Bělohorskou ulici má být během tohoto roku instalována řada bezpečnostních prvků. Pro přechod u zastávky Říčanova je plánován speciální nátěr zkracující brzdnou dráhu, do konce roku má být rozšířen tramvajový ostrůvek a uvažuje se o svedení dopravy do jednoho jízdního pruhu. Se všemi opatřeními souhlasil magistrát, který je správce komunikací, a přislíbil na ně peníze.

Do konce března by měl stát semafor i na křižovatce Bělohorská – Patočkova. Zde se, pár desítek metrů od místa poslední nehody, stala tragédie v říjnu a opět na přechodu.

Do té doby budou frekventovaná místa stále hlídat městští strážníci. „Vyzval jsem je, aby pokaždé, když naskočí zelená nebo když bude někdo chtít přejít, vstupovali do vozovky jako první,“ řekl starosta. Obrátil se i na státní policii, aby častěji využívala k měření stacionární radar, který je na Bělohorské.