Festival technického filmu začal

44. ročník mezinárodního festivalu TECHFILM pořádají ČVUT spolu s Krátkým Filmem Praha od 5. do 9. března denně od 9 do 18.30 hod. Současně probíhá 2. ročník mezinárodní konference EMTECH. Obě akce se konají v Kongresovém centru Masarykovy koleje ČVUT (Thákurova 1).

Prestižní festival odborných a populárně-vědeckých filmů zahajuje v Praze novou tradici. Po 40 letech se stěhuje nejstarší evropský festival tohoto zaměření z Hradce Králové. „Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program,“ zve všechny zájemce o nové informace z oblasti vědy, techniky a umění výkonná ředitelka Mylada Balounová. Festival doplňuje oslavy výročí 300 let ČVUT.

Festivalová kolekce obsahuje 87 snímků z 18ti zemí světa a 24 snímků z České republiky. Filmové projekce jsou pro návštěvníky zdarma.

Soutěžní filmy z festivalu TECHFILM se promítají odpoledne. O cenu Grand Prix se utká 35 přihlášených snímků. V dalších sálech lze po celý dbo si objednat projekci „na přání“. Programové oddělení festivalu může připravit filmové bloky skupinám zájemců ze středních či vysokých škol.

Českou tvorbu zastupuje především Česká televize, např.: některé díly z cyklu „Diagnóza“, ze seriálu „České hlavy“, „Soukromá muzea“ či „České stopy“ a hodinový dokument „Ve světle humanity“. Režisér H. Habrman přihlásil nový díl seriálu o řekách – „Řeka Metuje“. Zajímavým zážitkem bude i projekce snímku „Putování starými cestami“ nebo portrét Karla Absolona či architekta Mario Botty.

Informace o denním programu je na www stránkách http://emtech.cvut.cz. Zde se návštěvníci také dozvědí, jakým způsobem lze festival sledovat na internetu. Řada filmů bude k zapůjčení i po jeho skončení.