Na náměstíčku Wuchterlova začal průzkum

náhled souboruV prostoru stavby garáží na náměstíčku Wuchterlova – Kafkova již pracují archeologové. Na konci měsíce začala první etapa povinného průzkumu. Radnice zatím shání chybějící parkovací místa.

Radnice hledá způsob, jak pomoci řidičům s parkováním v centru Dejvic. V souvislosti se stavbou podzemních garáží Wuchterlova bylo v prostoru zrušeno přibližně 95 parkovacích míst, z toho třetina v ulici Kafkova a Wuchterlova. „Požádali jsme Technickou správu komunikací o změnu parkovacího režimu v okolních ulicích. Tím dojde dočasně zpět k nárůstu parkovacích míst o devadesát devět stání,“ sdělila vedoucí odboru dopravy Dana Charvátová. Změny měly nastat už v únoru. „Bohužel, i přes naše urgence nám konečný termín realizace TSK nesdělila,“ dodala Charvátová, která počítá, že změny budou v březnu. TSK musí osadit v ulicích nové značky a upravit vodorovné značení.

V ulici Generála Píky u kasáren bude změna parkování z podélného na šikmé, proti kasárnám se bude částečně smět parkovat na chodníku, v další části ulice se zruší zákaz zastavení. V této ulici tak vznikne cca 80 míst pro parkování. U bývalé tržnice na Dejvické se bude dočasně smět parkovat mezi přechody. Devět míst se získá při pravém kraji Kyjevské, kde se začne parkovat šikmo k chodníku. O změnách byli informování jak městští strážníci, tak policie.

Koncem února archeologové rozjeli průzkum, na který čekali kvůli vhodnému počasí.

„Bagr odstranil metrovou vrstvu novověkých masivů a my budeme částečně ručně a částečně mechanizací odkrývat pravěké vrstvy,“ sdělil Michal Tryml z Národního památkového ústavu, který výzkum provádí společně s pražským archeologickým ústavem. Průzkum bude trvat necelé dva měsíce.V neprobádaném území archeologové čekají pravěké nálezy. „Pokud jich nebude moc, tak se průzkum urychlí. Z toho důvodu pracujeme i v sobotu,“ říká Tryml. Poté už se začnou hloubit garáže. „My budeme jen přihlížet a dávat pozor, zda se neobjeví další paleontologické nálezy,“ doplnil Tryml.

Stavba by měla být hotová v druhé polovině roku. Podzemní garáže budou mít 116 stání. Uvažovaná cena za pronájem bude mezi 2500 až 3000 korunami měsíčně. „Aniž jsme vyhlásili výběrové řízení či nabídku pronájmu, máme již nyní přihlášky rezidentů žijících v bezprostředním okolí, jejichž počet přesahuje budoucí kapacitu garáží,“ sdělil tiskový mluvčí radnice.