Nové ulice na Hanspaulce ponesou jména místních osobností: Hanzelkova a Štiplova

Praha 6 bude mít dvě nové ulice s novými adresami. Ty vzniknou ve vyrůstajícím obytném komplexu na Hanspaulce. Ponesou jména cestovatele Jiřího Hanzelky a sochaře Karla Štipla.

„Názvy ulic Hanzelkova a Štiplova vycházejí z návrhu občanského sdružení Hanspaulka, na které se při hledání optimálního pojmenování obrátila pracovní skupina pro místopis Prahy 6,“ sdělil tiskový mluvčí radnice Martin Šalek. Cestovatel a publicista Jiří Hanzelka dlouhá léta žil ve své vile v ulici Na Míčánce, do níž pojmenovávaná ulice ústí. Letos v únoru uplynuly čtyři roky od jeho smrti. Dcera i syn slavného cestovatele s návrhem souhlasí. Dalším významným obyvatelem ulice Na Míčánce byl také sochař a sklář Karel Štipl, profesor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Původní, stavebníkem předložené návrhy – Pod Míčánkou, Pod Hanspaulkou, Pod Šáreckou, Nad Kotlářkou – pracovní skupina zamítla. „V záplavě obdobných názvů v dané lokalitě by nebyly přínosem pro orientaci,“ tlumočil Šalek stanovisko skupiny s tím, že podle jejího názoru by ulice měly nést jméno po významných obyvatelích Hanspaulky. Návrh na pojmenování nových ulic musí ještě projít schválením radou hlavního města.

Pracovní skupina pro místopis Prahy 6 také souhlasila s opakovanou žádostí místního občana pana Jůzy o pojmenování spojovací komunikace mezi Petřinami a Veleslavínem. Ta má dnes charakter širší parkové cesty s vyznačenou cyklotrasou a vychází z křižovatky ulic Krásného a Na Okraji, ústí do ulice Pod Petřinami. Vzhledem ke svému umístění by měla nést název Pod Okrajem.