S + H slaví premiérou pro dospělé

Divadlo Spejbla a Hurvínka má na svém repertoáru hry nejen pro dětského diváka, ale i pro dospělé. A právě pro ně nachystalo divadlo nové představení „Žeryk padá vzhůru“ autorek Denisy Kirschnerové a Heleny Štáchové. Hra je věnována nedožitým osmdesátým narozeninám Miloše Kirschnera, který se právě v den premiéry 16. března narodil.

„Divadlo by mělo odrážet život a dobu, kterou my autoři spolu s našimi diváky žijeme. Na začátku snahy napsat tuto hru byla chuť zeptat se ostatních: Vidíte to také tak?“ říká spoluautorka námětu Denisa Kirschnerová o představení s podtitulem „příběh o těch, kteří se vyšinuli do vyšších vrstev“. „Ve změti hodnot, které jsou nám v médiích nabízeny, většinou chybí to nejdůležitější – vztah a přesah k ostatním lidem. Proto jsme se pozastavili nad tím, jak by to mohlo vypadat, kdybychom se stali těmi „šťastnými“, po vzoru toho, co nám média vnucují,“ shrnuje podstatu hry Kirschnerová.

A co to udělá s celou rodinkou, když se hrdinové „vyšinou“ do vyšších vrstev a „padají“ vzhůru…? Hlavní aktéry nechali autoři prožít „pohádku pro dospělé“. Podaří se jim dosáhnout všeho, po čem bychom údajně my lidé měli toužit – tedy úspěchu, peněz a slávy. Ve hře se pan Spejbl stává mocným septikovým magnátem a jeho maskot Žeryk ostře sledovaným hrdinou strmého společenského vzestupu. Život paní Kateřiny naplňuje nekončící telenovela a pubescentní děti se pokoušejí identifikovat se svými idoly. „Pokusili jsem se na jejich osud podívat s pochopením pro lidské slabosti a především doufáme, že s humorem,“ říká dramaturgyně divadla Denisa Kirschnerová.

Hra je nejen formálně, ale i technicky zcela atypická. Autorem výpravy je Miki Kirschner. Hru režírují Martin Klásek a Helena Štáchová.