Třináctý masopust byl veselý

náhled souboruPodle pravidelných návštěvníků byl 13. masopust v Břevnově jeden z nejpovedenějších. K průvodu, který putoval z Dlabačova ke Kaštanu poté, co radní Jan Záruba udělil maskám právo „masopust slaviti jako zpívati, křepčiti a dobrého moku si zavdati“, se cestou připojovali další a další lidé a s průvodem rostla i zábava. O ni se starali členové skupiny Jagabab a kapela Žižkovanka, která vyhrávala známé lidovky. Z průvodu byli nadšené hlavně děti. „Přijeli jsme sem hlavně kvůli maskám,“ řekla jedna z maminek z Bubenče. Atrakcí průvodu byl hlavně medvěd, čarodějnice a hlavy domácích zvířat.

„Přestože masopust slavíme každý rok, letošní je přeci jenom výjimečný. Odehrává se v roce oslav 100 let povýšení Břevnova na město a to je možná i důvod, proč letos přišlo slavit zhruba pětkrát více lidí nežli v letech minulých,“ domnívá se starosta Tomáš Chalupa. Jeho slova potvrdila i čtyřiasedmdesátiletá paní Krátká z Petřin: „Nikdy jsem na masopustu nebyla. Letos jsme si řekli, že když je to výročí, nemůžeme chybět. Můj manžel se narodil tady u Kaštanu. Jsem šťastná, že jsme přišli. Je to nádherné a báječné!“

Návštěvy obchůdků břevnovských živnostníků cestou ke Kaštanu se neobešly bez tradičního tanečku. Ve finále došlo i na rituální smutnění při pochování basy. Pak už následoval útok na masopustní jitrnice od Huderů, kterých se rozdala rovná tisícovka.


Nastrojené děti v maskách z MŠ Jílkova v masopustním průvodu nechyběly ani letos.


Uzenář pan Hudera si masopustní průvod naklonil občerstvením.


Maškarám udávali tempo kejklíři na chůdách z divadla Minotaurus.