Zimní cyklistický maratón měl ideální podmínky

náhled souboruMísto lyžování na kolo. Tak se rozhodli sportovci, kteří zůstávali o druhém únorovém víkendu v Praze. Teplé, takřka jarní počasí, tak přilákalo do Dejvic na start 5. ročníku zimního závodu na horských kolech rekordních 211 startujících.

„Řada lidí se rozhodovala na poslední chvíli, v den startu se přihlásilo sedmdesát závodníků,“ pochvaloval si účast ředitel závodu Pavel Landa. Díky dobrým podmínkám padl také traťový rekord 1 hodina 26 minut, který zajel vítěz mužské kategorie, reprezentant Německa Thomas Nicke z Görlitz. Přestože místy byla trať zablácená, cesty byly pevné. „Nebylo třeba závod zkracovat, jelo se celých 38 kilometrů,“ dodal Landa, který vzpomínal na loňský ročník, kdy se závod jel v podstatě na ledu.

Nejpočetnější, šedesátičlennou startující skupinou byla kategorie muži A. Na trasu se vydalo také 20 žen a přihlášených 16 týmů. Vítězka ženské kategorie Jana Martínková z Prahy 6 s časem minutu pod dvě hodiny přijela v absolutním pořadí do cíle na 62. místě.

Závod měl také kvalitní zahraniční účast v podobě dvou závodníků z Polska a dvou závodníků ze Slovenska. Na poslední chvíli se přihlásila skupina závodníků z německého Görlitz v čele s reprezentantem SRN v závodech horských kol Thomasem Nicke. Thomas nenechal od první chvíle nikoho na pochybách a závod vyhrál s téměř tříminutovým náskokem. Tím si vynahradil smůlu z účasti v loňském ročníku, kdy se mu nepodařilo vyhrát kvůli defektu. Loňský vítěz Miroslav Vacek si dojel pro čtvrté místo těsně před Jiřím Chybou, tréninkovým partnerem handicapovaného olympionika Jirky Ježka.

Do cíle bez problémů dorazilo 190 závodníků, kteří si užívali nádherné počasí a perfektní zázemí v menze ČVUT.

Pořadatel Pavel Landa ze společnosti Mohila Sport již plánuje třetí ročník Malé dětské padesátky, který se pojede 19. května. „Zvažujeme přemístění závodu do Břevnova. Start bychom si přáli umístit do areálu plochodrážního stadionu a samotný závod do přilehlého sadu, kde by to bylo pro děti bezpečné,“ plánuje Landa, který o změnách bude jednat s vlastníky pozemku.