Břevnov oslaví stovku

Tak jako si Bubeneč před třemi lety znovu prožila svou chvíli slávy, když vzpomínala na své povýšení na město, letos se dočká "stoletý" Břevnov. Městská část společně se Spolkem břevnovských živnostníků a břevnovským klášterem připravila oslavy, které na chvíli vrátí čtvrti kouzlo doby před sto lety.

Zatímco do Bubenče zamířil císař pán s listinou o povýšení vlakem, do Břevnova se vypravil v kočáře. Letos, sto let od historického okamžiku povýšení na město, přijede František Josef I. do Břevnova znovu. V kočáře taženém čtyřspřežím kladrubských běloušů z Hradčanského náměstí až do předpolí břevnovského kláštera. "Chceme si připomenout, jak to tehdy bylo. V roli císaře pána bude místní rodák Břetislav Halášek, jehož rodina žije v Břevnově již tři generace," řekl Jan Hrubeš, vedoucí odboru kanceláře městské části, která je hlavním organizátorem oslav. S císařem přijede kočárem i novodobý správce Břevnova, starosta Tomáš Chalupa, který zahájí dvoudenní oslavy v předpolí kláštera. Ty se konají 28. a 29. dubna, tedy o den později než v roce 1907, kdy 27. 4. břevnovští využili náhodné návštěvy císaře Františka Josefa I. k víceméně svémocnému povýšení na město. Břevnov si poté dal vypracovat vlastní znak, který vychází ze znaku kláštera a užívá charakteristické ostrve, a používal ho na svých obecních budovách i na pamětní knize.

V rámci oslav v předpolí kláštera se lidé mohou těšit nejen na bohatý kulturní program (divadelní představení, koncerty, mažoretky), ale také na císařské trhy s dobovými předměty, pobaví se na staročeské pouti s pravou historickou střelnicí. Obě odpoledne bude jezdit Břevnovem historická tramvaj.

V C. K. Poštovním úřadě si lidé budou mít možnost zakoupit od pošťáků v dobových oblecích kláštera edici historických pohlednic Břevnova se speciálním razítkem, nově vydaný břevnovský uličník nebo Knihu 100 let Břevnova, kterou k této příležitosti vydala radnice již na podzim a která je pro velký zájem v těchto dnech v dotisku.

Výstava s předstihem
Oslavy však nejsou pouze jeden víkend. S předstihem bude od 20. dubna ve stanu před kulturním centrem Kaštan otevřena výstava "100 let města Břevnova". "Na výstavě lidé spatří nejen fotografie, které se do Knihy o Břevnově již nevešly, ale artefakty a dobové předměty od místních občanů, jako třeba rodné listy, vkladní knížky, časopisy," říká Jan Hrubeš s tím, že na této výstavě spolupracovali právě místní obyvatelé. Během odpolední se ve stanu vystřídají břevnovští pamětníci Pavel Bobek, Zdeněk Mahler, nebo místní patriotka Eva Pilarová.

Díky grantům uděleným městskou částí se do oslav zapojila řada břevnovských organizací, které připravily vlastní program. Od 20. dubna jsou všechny pořady v Kaštanu pod hlavičkou oslav pro diváky zdarma, a to koncerty, pohádky pro děti nebo například přednáška architekta Zdeňka Lukeše o zajímavých stavbách moderní architektury v Praze 6. Sdružení Litterula uvede v Kaštanu tuskulum českých básníků: J. Seiferta, K. Tomana, I. Diviše a Anastáze Opaska. Pozadu nezůstanou břevnovské školy, v rámci výstavy vystoupí flétnový a pěvecký soubor ZŠ Marjánka.