Kdo se postará o hřiště na Hanspaulce?

Sportovní areál Hanspaulka hledá nájemce. Vyhlášení výběrového řízení na provozovatele areálu schválili v březnu radní. Areál o sedmi sportovištích, který nechala vybudovat radnice a spolu s dotací magistrátu stál přes 30 milionů korun, dosud spravovala společnost SNEO. Městská část nyní hledá nájemce, který by hřiště provozoval na vlastní náklady.

"Městská část si hřiště ponechala prostřednictvím SNEO ve správě první zaváděcí rok, abychom zjistili jak funguje. Úvodní provoz byl podle očekávání ztrátový. Naším cílem je nyní najít provozovatele, který by nám zajistil ekonomický pronájem," uvedl radní Jan Holický. Dodal, že správa přes SNEO byla neefektivní například z důvodů vysokých nákladů na odměny zaměstnanců na straně nákladů či nedostatečným využitím potenciálu sportoviště na straně výnosů. "Domnívám se, že areál může po nalezení vhodného provozovatele hospodařit bez ztráty," dodal Holický.

Hlavním kritériem výběrového řízení bude nabízená ekonomická stránka pronájmu. Podmínkou radnice zároveň je, aby režim i nabídka sportovišť zůstala zachována podobně jako dosud a ve stejné době, tedy do 22 hodin o víkendu po celý den a ve všední dny odpoledne. "Zůstanou vyhrazené hodiny pro tělesnou výchovu dětí ze sousední základní školy i pro TJ Sokol," sdělil radní s tím, že se ale jedná o snížení počtu těchto nárokových hodin. Radnice naopak nehodlá budoucího nájemce omezovat ve stanovení ceny za hodinové sazby na jednotlivých sportovištích.

Předmětem výběrového řízení bude i vyjádření k případnému zakoupení přetlakové haly pro jeden tenisový kurt, který by se tak mohl využít i v zimě. Letošní zimu si v areálu užívali jen fotbalisté. Kromě hřiště pro malou kopanou se v areálu nachází dvě víceúčelová hřiště na volejbal, basketbal nebo tenis, atletická dráha, petanque, minigolf, stolní tenis. Vstupné do komplexu bylo dosud 10 korun.

Nového provozovatele by radnice chtěla znát do na začátku května. "V případě, že nebude vybrán vhodný provozovatel, nabídneme areál do pronájmu ZŠ Hanspaulka. Paní ředitelka projevila o jeho provozování předběžný zájem," sdělil radní.